perjantai 25. joulukuuta 2015

SISUSTUSVERHOILU: VERHOTANKOJEN ASENNUS

KULTTUURILÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Sisustusverhoilu

Opetussuunnitelma: Opiskelija perehtyy erilaisiin tekstiilimateriaaleihin ja oppii käyttämään erilaisia verhoilijan käsityövälineitä ja pienkoneita mm. teollisia ompelukoneita. Ommellaan esim. patalappuja, tyynyjä ja verhoja sekä muita kodin tekstiilejä. Harjoitellaan pehmustamista ja päällystystä verhoilumateriaalein erilaisiin tuotteisiin. Lasketaan materiaalimenekkejä ja opitaan kaavoittamaan. Opiskellaan verhoasennusta kiinnikkeineen.
 
Opettaja: Mika Remes

Tehtävä: Verhotankojen asennus

Sisustusverhoilun tuntisisältöön tutustumisen jälkeen tutustuimme Asikkalassa sijaitsevan Salpauksen kokoustiloiksi saneerattavan vanhan vanhainkodin, alkujaan mielisairaalana toimineen rakennuksen pohjapiirustuksiin. Tutustumisen jälkeen tehtävänämme oli mitata edellisen vuosikurssin opiskelijoiden Asikkalan työmaalle tekemät verhot. Mitat merkattiin maalarinteipillä verhoihin. Mittaus tehtiin sen vuoksi, koska tulisimme seuraavalla viikolla itse asentamaan verhotangot paikalleen kyseisille verhoille. Mittauksen lisäksi teimme listaa työmaalle tarvittavista työkaluista. Lista sisälsi tarvikkeita roskapussista Hiltiin ja siltä väliltä.

Matkustimme työmaalle koulun bussilla rakennuspuolen opiskelijoiden kanssa. Rakennuksen takapuolella, järven rannalla on Salpauksen tänä vuonna rakennuttama rantasauna. Rantasauna valmistuu ehkä vuoden vaihteen jälkeen ja on toiminut opiskelijoiden työkohteena. Meidän tehtävänä on valmistaa myöhemmin rantasaunalle tyynyjä, verhot, verhotankojen asennus sekä verhojen ripustus.

Työmaakohde

Jakauduimme työmaalla ryhmiin. Huoneita oli 4 ja ikkunoita huoneissa yhteensä 11 kappaletta. Jokaiselle ryhmälle annettiin yhden huoneen verhotankojen asennus. Meidän ryhmällä oli asennettavana 3 verhotankoa. Tarkistimme verhoista verhojen mitat, pääsimme asennuksesta jyvälle nopeasti ja ehdimme ensimmäisenä ryhmänä saada käsiimme ainoan Hiltin. Mittasimme verhotankojen paikat niin, että verhon ja lattian väliin jäisi 1 cm. Verhotangot olivat paikallaan melko nopeasti.

Verhotankojen asentamisessa on tärkeää mm.: tarkistaa verhojen mitat, tarkistaa mahdolliset putket yms. ikkunan vieressä olevat läpiviennit, tarkistaa kiinnityskohdan kiinnitystapa (kiviseinä, kipsilevyseinä jne.), käyttää vesivaakaa, mitoittaa ja merkata kannattimien paikat tarkasti ja pitää porakonetta vaaka- ja pystysuorassa.

Meidän ryhmän ikkunat

Asentaja "elementissään"


Verhotangon kannattimen alle ikuistettiin omat nimet

Kannattimet paikoillaan

Tangot paikoillaan

Asentaja mietteissään päivän päätteeksi

Tankojen asentaminen jatkui myöhemmin vielä yhden päivän verran. Silloin saimme kaikki rakennuksen verhotangot paikoilleen. Opettaja kertoi, että tulisimme ripustamaan verhot paikoilleen tammikuussa. En tiedä onko samalla reissulla tarkoitus käydä asentamassa vielä rantasaunan verhotangot ja verhot paikoilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti