torstai 31. joulukuuta 2015

TUOTEMAALAUS KÄSIN: PUUTÖISSÄ TEHDYN RASIAN/KAAPIN MAALAUS

PALVELUN TOTEUTTAMINEN: Tuotemaalaus käsin

Tuotemaalaus käsin kuuluu palvelun toteuttamisen opintokokonaisuuteen sisältyviin maalaustyön perusopintoihin. Tunneilla perehdytään pintakäsittelyaineisiin sekä -tekniikkoihin maalaamalla seiniä sekä tuotteita erilaisilla työvälineillä.
 
Opettaja: Carita Kaalikoski

Tehtävä: PUUTÖISSÄ TEHDYN RASIAN/KAAPIN MAALAUS

Muistatteko puutöissä tekemäni ja kovasti parjaamani korurasian/kaapin? Caritan tunneilla se sai maalia pintaansa ja sai viimein hyväksyntäni.

Kokeilimme valmistaa tunnilla porukalla liimamaalia, munamaalia sekä munaöljymaalia ja teimme niillä maalaustestejä. Minä päädyin maalaustestien jälkeen valitsemaan liimamaalin rasian maalaukseen, koska se soveltui minusta parhaiten rasian materiaaliin, mdf-levyyn.

Keittelimme luokkakaverini Sarin kanssa jäniksen nahasta/luusta valmistetusta eläinnahkaliimasta ja vedestä liimamaalia meille tarvittavan määrän. Liimamaalin värjäsimme pigmentillä valkoiseksi. Käytimme sinkkivalkoista pigmenttiä ja lisänä liitua.

Liimamaalin ohje: 1l vettä + 125g jänisliimaa jauheena/nahkaliimaa. (1dl vettä + 12g jauhetta)

Liimamaalin valmistus: Lämmitä liimajauhe vesi seosta hiljalleen lasipurkissa noin 40 - 50 asteessa vesihaudekattilassa, kunnes liimajauhe on liuennut kokonaan veteen. Vesi ei saa päästä kiehumaan. Kun liimajauhe on liuennut veteen, lisää väripigmenttiä haluamasi määrä sekä valkoista pigmenttiä käytettäessä liitua. Liimamaali tulee käyttää suoraan vesihaudekattilasta lämpimänä, miltei kuumana, sillä se jähmettyy jäähdyttyään. Liima hyytelöityy nopeasti, joten se vaatii ripeää ja tarkkaa sivellinkättä. Liimamaali voidaan säilyttää jääkapissa, hyvin suljetussa lasiastiassa noin viikon verran. Se on helppo lämmittää käyttöön uudelleen.

Maalasin rasian sisältä valkoiseksi. Pinnalle maalasin ensin tumman ruskean, oksidinruskealla pigmentillä värjättyä liimamaalia. Päällimmäisen kerroksen tein samalla valkoisella maalilla kuin sisäosan. Etenin sivu kerrallaan. Välittömästi maalin levittämisen jälkeen painoin sanomalehden pintaan kiinni ja revin lehden irti nopeasti. Näin tehtynä pintaan tuli kiva kulunutta maalipintaa muistuttava jälki. Tekniikan löysin luokkakaverini Kirsin avustuksella netistä. Päätin heti kokeilla sitä rasiaan! Linkki inspiroiville Annie Sloanin nettisivuille tässä. Maalin kuivumisen jälkeen hioin kaapin pintaa vielä hiukan puhki. Näin rasiasta tuli tavoittelemani vanhan näköistä fiilistä.

Nyt rasia on käytössä ja olen siihen tyytyväinen. Rasia olisi saanut olla minusta noin 5 cm pienempi syvyydeltään. Nyt rasia näyttää aika isolta pienessä wc-tilassa ja rasia etsii vielä lopullista paikkaansa.

Liimamaalin keitto

Ruskean pigmentti

Ruskeaksi maalattu rasia

Levitin nopeasti valkoista maalia ja

painoin sanomalehden kiinni maaliin

Irrotin nopeasti, ettei lehti kuivu maaliin kiinni

Maalattu ja hiottu rasia

Takahylly ja roikkuvien korvakorujen tanko

Korvakorulevy napeille

Laittaisiko tähän

vai tähän?

Vai olisiko kuitenkin tämä paikka parempi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti