keskiviikko 6. tammikuuta 2016

SISUSTUSVERHOILU: PATAKINNAS

KULTTUURILÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Sisustusverhoilu

Opetussuunnitelma: Opiskelija perehtyy erilaisiin tekstiilimateriaaleihin ja oppii käyttämään erilaisia verhoilijan käsityövälineitä ja pienkoneita mm. teollisia ompelukoneita. Ommellaan esim. patalappuja, tyynyjä ja verhoja sekä muita kodin tekstiilejä. Harjoitellaan pehmustamista ja päällystystä verhoilumateriaalein erilaisiin tuotteisiin. Lasketaan materiaalimenekkejä ja opitaan kaavoittamaan. Opiskellaan verhoasennusta kiinnikkeineen.
 
Opettaja: Reijo Wálden

Tehtävä: Patakinnas

Patakintaan sai suunnitella itse tai käyttää koululta löytyviä kaavoja. Minun mielikuvitus ei riittänyt suunnittelemaan uutta patakinnasta, joten koulun kaavoilla aloitettiin työt. Kankaat tuli etsiä koululta löytyvistä jämäpalalaatikoista. Patakintaan vaiheet:
  1. Piirsin omat kaavat koulun kaavoista
  2. Leikkasin kaavoilla osat mustasta kankaasta
  3. Leikkasin kaavoilla osat luonnonvalkoisesta lakanakankaasta vuorta varten
  4. Leikkasin 100g vanusta etu- ja takakappaleen palat sekä 200g vanusta osan kourapohjaa varten
  5. Yhdistin vuoren osat ompelemalla
  6. Yhdistin vanut toisiinsa saumurilla
  7. Ompelin mustan päällimmäisen kinnasosan valmiiksi
  8. Leikkasin mustasta kankaasta pienen suikaleen lenkkiä varten ja ompelin sen sivun kiinni
  9. Leikkasin mustasta kankaasta 4cm suikaleen ja yhdistin sen mustan pääliosan jatkeeksi niin, että lenkki jäi kankaiden väliin
  10. Kasasin patakintaan laittamalla käteen ensin lakanakankaasta ommellun vuoren, sitten vanusta saumurilla ommellun kintaan ja päälle mustasta kankaasta ommellun päällimmäisen kintaan. Käänsin mustan suikaleen vanun ja lakanakankaan päälle ja ompelin patakintaan käsiaukon valmiiksi
Ompelin kotona patakintaaseen pienen itse virkkaamani lasinalusen. Lisäsin lasinaluseen vielä napin ja juuttinarua kruunaamaan kokonaisuutta. Näin patakintaasta tuli persoonallinen ja aivan minun näköinen. Tykkään itse tästä kintaasta kovasti. Isäntää onkin neuvottu käyttämään tusinakintaita!!

Patakintaan kaavat

Vuori lakanakankaasta

Vuori ja vanut

Valmis patakinnas




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti