maanantai 1. helmikuuta 2016

SISUSTUSVERHOILU: TYYNYN SUUNNITTELU JA OMPELU


KULTTUURILÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Sisustusverhoilu

Opetussuunnitelma: Opiskelija perehtyy erilaisiin tekstiilimateriaaleihin ja oppii käyttämään erilaisia verhoilijan käsityövälineitä ja pienkoneita mm. teollisia ompelukoneita. Ommellaan esim. patalappuja, tyynyjä ja verhoja sekä muita kodin tekstiilejä. Harjoitellaan pehmustamista ja päällystystä verhoilumateriaalein erilaisiin tuotteisiin. Lasketaan materiaalimenekkejä ja opitaan kaavoittamaan. Opiskellaan verhoasennusta kiinnikkeineen.
 
Opettaja: Mika Remes

Tehtävä: Tyynyn suunnittelu ja ompelu

Ennen kuin Mika antaisi meille luvan ommella verhoja Asikkalan rantasaunalle, oli tehtävänä harjoitella ensin tyynyliinan ompelulla. Tehtävä oli suunnitella, piirtää ja valmistaa tyynyliina ilman vetoketjua. Koko piti olla 50 x 60cm, 40 x 50cm tai 40 x 60cm. Tyynyliinan valmistamisen jälkeen tarkoitus oli myös valmistaa sisätyyny. Sisätyyny tehtiin lakanakankaasta ja täytettiin vanulla. Vanu revittiin käsin vanun leikkaamisessa syntyneestä vanujätteestä.

Valmistuneet tyynyliinat tulisivat Asikkalan rantasaunalle. Rantasaunalle tehdyssä, opettaja Mika Piipposen tekemässä sisustussuunnitelmassa oli suunniteltu koristetyynyjä neljällä eri kankaalla, joita käytettiin tässä harjoituksessa.

Minä suunnittelin tyynyliinan, jonka koko olisi 40 x 60cm. Etupuolella osat menisivät osin päällekkäin, joten tyynyn sisään laitto aukko pysyisi siististi piilossa. Valitsin kankaaksi vihreän kankaan, koska sitä eivät muut ensimmäisenä valinneet.

Tyynyliinan alkuperäinen suunnitelma

Luokkahuoneeseen tuotiin ompelukoneita

Valmis tyynyliina

Sisätyyny tehtiin revitystä vanusta. Työlästä hommaa!

Valmis sisätyyny

Valmis tyyny

Koska koulupäivää oli vielä jäljellä, sain luvan tehdä tyynyliinoja lisää. Tein yhden 40 x 60cm tyynyn vihreästä kankaasta ja yhden 50 x 60cm tyynyn valkomustasta palloketjukankaasta. Tyynyliinat on tehty niin, että jätin toiseen päähän aukon tyynyn sisään laittoa varten. Kun sisätyyny oli paikoillaan, harsin aukon umpeen. Koska vanujäte oli käytetty, opettaja kertoi uuden, nopean tavan valmistaa sisätyyny vanulevyillä. 200g vanusta leikattiin kolme tyynyä 1cm pienempää levyä. Keskimmäinen levy leikattiin vielä pari senttiä kauttaaltaan pienemmäksi, että se jäi helpommin kahden isomman levyn väliin. Levitin ruiskuliimaa vanujen reunoille ja painoin ylimmäisen ja alimmaisen levyn reunat toisiinsa kiinni. Leikkasin tyynyn päälle vielä harson ja sisätyyny oli valmis. Tein näin sisätyynyt molempiin lisätyynyihin. Tällä tavalla valmistettu sisätyyny on litteä. Vanusta repimällä tehty sisätyyny tuli ihanan pullea.

Sisätyynyyn leikatut vanulevyt ennen liimausta

Sisätyynyn reunojen liimaus

40 x 60cm lisätyyny

50 x 60cm lisätyyny

Tässä on päivän aikana valmistuneiden tyynyjen näyttely

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti