sunnuntai 2. lokakuuta 2016

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: TYÖSSÄ OPPIMINEN vko 8

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Työssä oppiminen

Opetussuunnitelma 15osp: Työskentely alan työtehtävissä. Oppiminen toteutetaan työssä oppien toisena opiskeluvuotena. Tavoitteena työaikojen ja aikataulujen noudattaminen, työturvallisuusohjeiden noudattaminen, asiakaslähtöisyys, vuorovaikutuksessa toimiminen työtehtävien mukaisesti, materiaalien ja työtekniikoiden oikea valinta eri työtehtävissä, materiaalien kulutuksen laskeminen, materiaalikustannusten laskeminen, oman työn suunnittelu, eri toteutusvaihtoehtojen esittäminen asiakkaalle tai työpaikkaohjaajalle, oman toiminnan arviointi ja kehittäminen sekä laatuvaatimusten huomioiminen.
  
Työssäoppimispaikka: Fasetti Oy, verstas

Maanantaina aamulla Mira ei ollut tapansa mukaan odottelemassa minua verstaan takaovella. Mira olikin kipeänä koko alkuviikon ja palasi töihin vasta torstaina. Täytyy sanoa, että ilman Miraa tunsin jotakin puuttuvan. Miran kanssa on kiva tehdä töitä.

Maanantaina kasasin edellisellä viikolla hiomani vanhan tammisen kirjoituspöydän. Jarnohan suhautti sen pintaan loppuviikosta tumman petsin ja lakkapinnan. Kirjoituspöydän avaimen ympärillä oli ruuvin reikiä merkkinä siitä, että siinä oli ollut jonkinlainen lukkohela. Kuulin kuitenkin, että tähän ei kuuluisi laittaa helaa. Siksi kittasin ruuvin reiät pehmeällä puuvahalla. Myös lipaston avain oli kadoksissa, joten Jarno opasti uuden avaimen teon. Avain tehtiin lähelle oikeaa olevasta avaimesta hieman viilalla viilaamalla. Ja minä tein avaimen, itse.

Pintakäsitelty kirjoituspöytä kasattuna
Kirjoituspöytä takaa
Avain
Iltapäivällä maalasin viime viikolla maalaamani vanhan sivusta vedettävän sohvan toiseen kertaan. Ensimmäisen pintamaalin jälkeen pinta oli hieman harva. Maalin kuivuttua tein etuosaan uudet senkatut ruuvin reiät. Kiinnitin ruuvit ja kittasin vanhat reiät pehmeällä valkoisella puuvahalla. Lisäksi kasasin valmiiksi Miralta viime viikolla kesken jääneen peililipaston. Mira hioi tämän ensimmäisellä harjoitteluviikollaan ja Jarno maalasi lipaston valkoiseksi.

Uusia ruuvin reikiä sivusta vedettävän etuosaan
Miran peililipasto täysin koottuna
Maanantaina iltapäivällä ehdin vielä viimeisen tunnin aikana öljytä vanhat puutuolit. Olin aikaisemmin siklannut ja hionut nämä tuolit puupinnalle. Jarno oli petsannut tuolit tummaksi ja minun tehtäväksi jäi sivellä näiden pintaan öljy. Öljynä käytin samaa parkettiöljyä kuin käytin "karvatuolin" öljyämisessä. Tuolien kuivuttua tiistaina aamulla ruuvasin tuolien kannet paikoilleen aikaisemmin tehtyjen apurimojen läpi.

Vanhat tuolit ennen käsittelyjä
Öljyämätön ja öljytty tuolin runko
Kiinnitetty tuolin kansi ja apurimat
Tuolit käsittelyjen jälkeen
Tuolit valmiina
Tiistaina siklasin loppuun Jarnon aloittaman lakatun kaapin siklauksen. Tämän kaapin kohdalla siklaus oli onneksi kevyttä, koska lakka lähti irti todella hyvin.

Kaapin sivu ennen siklausta ja hiontaa
Kaapin sivu siklauksen ja hionnan jälkeen
Kaapin merkinnät: tehty 10.8.1956 ja nro 178
Kaappi valmiina pintakäsittelyä varten
Tiistaina iltapäivällä autoin Jarnoa vanhan ruokapöydän siklauksessa. Jatkoin siklausta tiistaihin ruokailuun saakka. Pöydän lakka oli todella tiukassa. Kiillotuksessa oli käytetty mm. hartsia. Pinnassa oleva viilu oli todella ohutta, joten reunoilla sai olla tosi tarkkana. Koska lakkapinta oli todella tiukassa, sain tulehtuneet peukaloni turpoamaan pahasti ja verisuonet nousivat peukaloista todella kummallisesti pintaan. Jarno kehotti minua ottamaan loppupäivän rennommin. En pistänyt vastaan, sillä peukalot olivat todella kipeät. Siivosin Janin valaisinpuolen ja jatkoin hieman puupuolella. Siivoilun päätteeksi sain kirjastohuoneen lasiovien karmipaloja hiottavaksi ja hioin niitä päivän loppuun saakka. Paloista hiottiin reunat hionta sienellä ja urat käytiin läpi hiomapaperilla. Ihan kiva homma loppupäivään kipeille peukaloille.

Tiistaina siklattu alue
Tähän saakka pystyin siklaamaan
Esan kirjastohuoneen paloja hiottavaksi
Torstaina Mira palasi työmaalle. Jatkoimme kahdestaan kirjastohuoneen lasiovien karmipalojen hiontaa. Palojen hiomisen jälkeen minä sain tehtäväksi aikaisemmin hiomaani vanhan kirjoituspöydän laatikon korjaamisen. Laatikosta puuttui pohjalevy ja toinen sivu. Mittasin tarvittavat osat. Pohjalevyn sahasin pyörösahalla 4mm koivuvanerista. Sivun valmistin varastosta löytyneestä koivulaudasta. Sahasin laudan sopivaan mittaan ja höyläsin tasohöylällä laudan oikeaan paksuuteen. Asetin pyörösahan valmiin sivun avulla oikeaan mittaan ja sahasin laudan pohjaan sivuttaisen ja poikittaiset urat. Tein koekasauksen ja totesin laatikon olevan täydellinen. Liimasin laatikon kasaan ja laitoin hetkeksi puristuksiin. Heitin parit tuuletukset, niin tyytyväinen olin itseeni, kun laatikko oli valmis hetkessä.

Laatikon alkuperäiset osat
Vasemmalla minun tekemä sivu, oikealla alkuperäinen
Koekasattu laatikko
Alimmainen, korjattu laatikko paikoillaan
Iltapäivästä kävimme Jarnon kanssa noutamassa myymälän puolelta huikean ihanan vanhan puupinnalla olevan vaatekaapin. Sain tehtäväksi vahata kaapin, irrottaa vanhat naulakot kaapin sisältä ja laittaa kaappiin vaatetangot. Kaapin vahauksessa käytin antiikkivahaa. Vaha levitettiin pintaan vaahtomuovin palalla. Naulakot oli aikoinaan kiinnitetty pitkillä ja paksuilla rautanauloilla. Rautanaulat oli lisäksi käännetty nätisti puun toisella puolella takaisin puun sisään. Tarvitsin Jarnon apua naulojen irrottamisessa. Halkaisimme vanhat naulakot, jotta pääsimme käsiksi nauloihin. Naulat katkaistiin voimapihdeillä ja näin niihin pääsi hyvin käsiksi. Paikkasin naulan reiät pehmeällä puuvahalla. Kiinnitin puiset vaatetangon kannakkeet ja asetin Jarnon sahaamat vaatetangon pätkät paikoilleen.

Vaatekaapin sisusta ennen muutosta
Vaatekaappi ennen vahausta
Oikean puoleinen ovi vahattuna
Naulat, tässä katkaistuna
Kaapin sisusta valmiina
Vahattu vaatekaappi
Torstaina iltapäivällä ja perjantaina pääsimme Miran kanssa taas vaihteeksi valaisin puolelle töihin. Ensimmäisenä työnä teimme 47 kappaletta metalliosiin kiinnitettyjä sokeripaloja. Vaiheita oli 5. Teimme työn Miran kanssa jälleen vaiheittain. Toinen aloitteli jo seuraavaa vaihetta, kun toinen työsti edellistä.

1. Valkoisten muovikiinnikkeiden kiinnittäminen
2. Mustien nippusiteiden kiinnittäminen valkoisiin muoviosiin
3. Sokeripalan kiinnittäminen ruuvilla metalliosaan
4. Kannan kiinnittäminen kahdella ruuvilla metalli osaan ja johtojen yhdistäminen
5. Ruuvien lyhentäminen nauhahiomakoneella
Toisena tehtävänä valmistimme 37 kappaletta 1m johtoa. Johtoon kiinnitettiin kanta. Kannan ja johdon johdot yhdistettiin muovijatkoksen avulla. Jatkos puristettiin pihdeillä molemmista päistä. Puristaminen oli raskasta, joten teimme työn kahdestaan. Minä puristin ja Mira piteli jatkosta ja johtoja. Seuraavaksi merkkasimme valaisimiin kannan ruuveille reiät. Porasimme reiät 4mm poran terällä ja teimme reikiin kierteet kierreterällä. Jani epäili meidän katkaisevan useammankin poran terän, mutta ehei, yhtään terää ei katkennut. Johtoon pujotettiin mutteri ja aluslevy, johto pujotettiin valaisimen reiästä, toiselle puolelle pujotettiin muovinen johdon kiristin ja ontto kierretangon pätkä. Mutteri kiristettiin kierretankoon ja johto lukittiin tietystä kohtaa muovisella johtokiristimellä. Tämän jälkeen lampun kanta kiinnitettiin valaisimeen ruuveilla. Ruuvien kiristäminen oli todella vaikeaa, sillä valaisimen sisäosa oli pieni.

Jatkon puristaminen käynnissä
Ruuvin reikien merkkaus
Ruuvin reikien poraus
Kierteiden teko
Muovinen johtokiristin
Valaisimen sisusta valmiina
Kaikkia valaisimia emme saaneet sähköistettyä, joten tämä työ jatkuu maanantaina. Ensi viikko onkin viimeinen täysi viikko. Työssä oppimista on jäljellä vain 8 päivää. Täytyy myöntää, että kiva mennä takaisin koululle. Minusta tuntuu, että kaikki mitä voin täällä oppia, on nyt opittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti