sunnuntai 25. syyskuuta 2016

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: TYÖSSÄ OPPIMINEN vko 7

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Työssä oppiminen

Opetussuunnitelma 15osp: Työskentely alan työtehtävissä. Oppiminen toteutetaan työssä oppien toisena opiskeluvuotena. Tavoitteena työaikojen ja aikataulujen noudattaminen, työturvallisuusohjeiden noudattaminen, asiakaslähtöisyys, vuorovaikutuksessa toimiminen työtehtävien mukaisesti, materiaalien ja työtekniikoiden oikea valinta eri työtehtävissä, materiaalien kulutuksen laskeminen, materiaalikustannusten laskeminen, oman työn suunnittelu, eri toteutusvaihtoehtojen esittäminen asiakkaalle tai työpaikkaohjaajalle, oman toiminnan arviointi ja kehittäminen sekä laatuvaatimusten huomioiminen.
  
Työssäoppimispaikka: Fasetti Oy, verstas

Maanantaina Mira oli koululla, joten jatkoin vanhan sivusta vedettävän puusohvan kittausta ja hiontaa yksin. Viimeistelin sohvan takaosan kittaamalla ja hiomalla. Lisäksi kittasin Miran perjantaina hioman etuosan pahimmat kolot ja hioin sen maalauskuntoon. Etuosassa olevat sivut olivat aika epäsiististi sahatut, joten kysyin luvan sahata ne siististi tasaiseksi. Sahaamiseen käytin akkukäyttöistä pyörösahaa. Jarno oli ehkä hieman epävarma taidoistani ja olisi lupautunut sahaamaan. Minä uskoin kuitenkin kykyihini (en ole käyttänyt tuollaista konetta aikaisemmin) ja pyysin häntä jäämään vain "vartioon". Sahaus meni hienosti ja etuosan sivuista tuli todella siistit hiomisen jälkeen.

Yksi takaosan kitattava kolo
Etuosan koloja kitattuna ja hiottuna
Etuosan toinen sivu ennen tasausta
Sivu tasauksen ja hionnan jälkeen
Ja tätä hetkeä olin odottanut innolla, pääsin nimittäin tekemään pintakäsittelyä ITSE tälle ihanalle puusohvalle. Pohjamaalina käytettiin liuotinpohjaista Tikkurilan Otex tartuntapohjamaalia. Jarno antoi pikaohjeet maalaamiseen ja minä aloitin urakan innoissani. Tartuntapohjamaalia piti levittää ohuelti, mutta tasaisesti puunsyyn mukaan. Sohva jätettiin kuivumaan seuraavaan päivään, jolloin se väli hiottiin P120 hiontasienellä ja maalattiin vesi ohenteisella Tikkurilan Helmi kalustemaalilla, sävy F487 maalarin valkoinen. Maali oli miellyttävää maalata ja sen peittokyky sävytettynä oli erittäin hyvä jo ensimmäisen maalauskerran jälkeen. Sohvaa ei maalattu vielä toiseen kertaan. Saattaa olla, että sohva tullaan maalaamaan toiseen kertaan ja/tai käsittelemään vielä antiikkivahalla. Lisäksi sohvan kiinni ollut etuosa on vielä kiinnittämättä, joten tähän sohvaan palataan vielä tulevaisuudessa.

Puusohva ennen
Puusohva maalauksen jälkeen
Tiistaina sohvan pintamaalauksen jälkeen minä sain tehtäväkseni vanhan tammipintaisen kirjoituspöydän siklauksen ja hionnan. Tämä kirjoituspöytä tullaan petsaamaan ja lakkaamaan verstaalla. Aloitin siklaamalla kirjoituspöydän kannen. Siklauksen jälkeen jatkoin purkamalla kirjoituspöydän mahdollisimman pieniin osiin. Loppujen osien kanssa jätin siklauksen välistä ja hioin pinnat tammelle (paperi P150).

Tamminen kirjoituspöytä ennen
Kirjoituspöytä purettuna osiksi
Yksi vaneriosa oli halki, joten se liimattiin
Sivuosa ennen hiontaa
Sivuosa hionnan jälkeen
Laatikosto ennen hiontaa
Laatikosto hionnan jälkeen
Laatikon vedin ennen hiontaa
Laatikon vedin hionnan jälkeen
Keskiviikkona kävimme välityönä Miran kanssa auttamassa Jania valaisinpuolella. Katkoimme sähköjohdosta 242 kappaletta 45cm ja toiset 242 kappaletta 17cm mittaisiksi pätkiksi. Merkkasimme molemmista pituuksista puolet mustalla tussilla ja kuorimme jokaisesta johdon pätkästä molemmat päät. Tämän jälkeen teimme Janille 62 kappaletta valmiita "sokeripaloja" edellä mainituista johdoista. Mustat virtajohdoiksi (L) ja valkoiset nollajohdoiksi (N).

Johtojen katkontaa ja merkkausta

Sokeripalojen tekoa
Saimme kovasti kiitosta ripeästä toiminnastamme ja päätimme lanseerata kahden ämmän (Mervi ja Mira) tehdas nimen. Ja kun tuo kahden ämmän tehdas on toiminnassa, se tuottaa"hitokseen"! Heh!

Torstaina työt valaisinpuolella jatkuivat aamupäivällä. Tuolloin kahden M:n tehdas sai ensimmäiseksi tehtäväksi vetää johtoja lampun kantojen läpi.

Valaisimen pohja
Johdot vedettynä lampun kantojen läpi
Kun erä valaisinpohjia oli johdotettu, saimme 32 kappaleen pyöreän valaisinpohjan tekemisen. Vaiheet: 1) sokeripalan kiinnitys poraruuvilla valaisimen pohjaan ohjeen mukaiseen paikkaan, 2) poraruuvin kannan lyhennys hiomakoneessa, 3) lampun kannan pohjaruuvin kiristys (ruuvin kiristäminen estää kantaa pyörimästä kun lamppua vaihdetaan) ja muovitutin (muovitutti estää johdon rispautumisen) asentaminen, 4) johtojen kiinnitys sokeripalaan ja johtojen vetäminen valaisimen lampun kantojen läpi, 5) johtojen asentaminen lampun kannan kierreosaan, 6) pohjan maalattujen ruuvien vaihto rosterisiin ja 7) jokaisen valaisinpohjan testaaminen. 100% valaisimista toimi niin kuin oli tarkoitettu.

Sokeripala kiinnitettynä poraruuvilla
Ruuvi kiristettynä ja muovitutti paikoillaan
Miran mallinäyte ruuvin pään hiomisesta
Johdot laitettuna sokeripalaan ja vedettynä kantojen läpi
Kierreosat paikoillaan ja ruuvit vaihdettuna
Molemmista kannoista tulee virtaa oikein
Torstaina iltapäivällä hioin vanhan tuolin. Tuoli oli todella "karvainen" eli puusta oli noussut puuta karvamaisesti pintaan. Pinta hiottiin P120 hiomasienellä sileäksi. Jouduin liimaamaan tuolia uudelleen useasta kohtaa. Jarno näytti ensin mallia. Tuolin liitoskohtiin liitoksien kohdalle porattiin reikä, reikä täytettiin liimalla ja reikä sinetöitiin kovalla puuvahalla. Pääsin myös öljyämään tuolin torstaina. Öljyäminen tehtiin, voitteko kuvitella, parkettiöljyllä. Väli hioin tuolin perjantaina aamulla P120 sienellä ja vedin pintaan toisen kerroksen öljyä. Tuolin pinta muuttui todella radikaalisti karvatuolista todelliseksi kaunokaiseksi.

Karvatuoli ennen
Karvatuoli liimauksessa
Lähikuvaa karvaisesta tuolin etuosasta
Etuosa hionnan jälkeen
Etuosa öljyämisen jälkeen
Kaunokainen hionnan ja öljyämisen jälkeen
Vanhan tuolin öljyämisen jälkeen perjantaina siirryimme jälleen valaisinpuolelle töihin. Tällä kertaa katkoimme jälleen kahden mittaisia johtoja, kuorimme niistä ensin valkoisen kuoren tietyltä etäisyydeltä ja tämän jälkeen johtojen päät kuorittiin. Yhdistimme niitä sitten LED virtalähteisiin Janin mallin mukaan. Näitä kokonaisuuksia piti saada valmiiksi 62 kappaletta. Kuusi kokonaisuutta jäi maanantaille, sillä Jani päästi nämä ahkerat "ämmät" kotiin jo hieman etuajassa.

Katkotut ja kuoritut johdot
Virtalähteet
Johdot yhdistettynä
Kokonaisuus valmiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti