lauantai 15. lokakuuta 2016

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: TYÖSSÄ OPPIMINEN vkot 9-10

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Työssä oppiminen

Opetussuunnitelma 15osp: Työskentely alan työtehtävissä. Oppiminen toteutetaan työssä oppien toisena opiskeluvuotena. Tavoitteena työaikojen ja aikataulujen noudattaminen, työturvallisuusohjeiden noudattaminen, asiakaslähtöisyys, vuorovaikutuksessa toimiminen työtehtävien mukaisesti, materiaalien ja työtekniikoiden oikea valinta eri työtehtävissä, materiaalien kulutuksen laskeminen, materiaalikustannusten laskeminen, oman työn suunnittelu, eri toteutusvaihtoehtojen esittäminen asiakkaalle tai työpaikkaohjaajalle, oman toiminnan arviointi ja kehittäminen sekä laatuvaatimusten huomioiminen.
  
Työssäoppimispaikka: Fasetti Oy, verstas

Maanantai aloitettiin valaisin hommilla. Purimme edellisellä viikolla yhdistetyistä muuntajista (47kpl) toisen kappaleen kokonaan pois. Lisäksi pidempi sähköjohto poistettiin. Tämä tehtiin siksi, että muuntaja tullaan vaihtamaan kokonaan toiseen malliin.

Edellisellä viikolla tehdyt kokonaisuudet

Ja tämä jätettiin jäljelle
Muuntajien purun jälkeen autoin Miraa erään lakatun lipaston hionnassa. Iltapäivällä saimme tehtäväksi poistaa lakkapinta siklaamalla vanhasta tanskalaisesta design tuolista ja hioa tuoli tarkasti puupinnalle. Tuoliin tultaisiin lakkaamaan samalla vaalealla lakalla, kuin se alun perin oli ollutkin. Mira otti tuolin rungon ja minä sain pienemmän jalkatuen. Lakkapinta lähti todella hyvin pyöreästä pinnasta pois ja puun pinta oli miellyttävää hioa. Tämän tuolin istuinosat tullaan verhoilemaan uudelleen verhoomossa.

Tanskalaisen design tuoli ennen lakkapinnan poistoa
Jalkatuen päällisosa ennen lakan poistoa
Jalkaosan päällisosa lakan poiston jälkeen
Jalkaosan toinen jalka ennen lakan poistoa
Jalkaosan toinen jalka lakan poiston jälkeen
Tuolin runko lakkauksen jälkeen
Tiistaina edellä mainitun tuolin hiomisen jälkeen sain tehtäväksi purkaa kahdeksan tuolin istuinosan verhoilut pois. Istuinosat verhoiltiin verhoomossa mustavalkoisella raitakankaalla. Tuoleista tuli aika veikeän näköiset. Tuolisarjaan kuului 6 käsinojatonta tuolia sekä 2 käsinojallista tuolia. Tuolien lisäksi kokonaisuuteen kuului myös sohva, joka verhoiltiin samalla kankaalla. Sohvasta en ottanut kuvaa.


Istuinosan vanha kangas
Istuinosa kankaan purkamisen jälkeen
Istuinosat odottaa verhoilua
Tuoli ja uusi istuinosan kangas
Tiistaina iltapäivällä Samuli toi meille työn alle kaksi talonpoikais tuolia. Molemmile tuotiin oma tuoli. Tehtävänä oli poistaa maalipinta kokonaan pois siklaamalla ja hiomalla. Lisäksi tuolin osia oli liimattava uudelleen ja pahimmat kolhut puupinnalla piti kitata. Tuolit purettiin mahdollisimman pieniin osiin. Siklaamalla sai maalipinnan hyvin pois tuolin selkänojan ohuista pystypuista, mutta muuten maalipinta oli hiottava pois. Maalikerroksia oli 2. Alla vaalean harmaa, hieman kalkkimaalimainen maali ja pinnassa valkoinen maali. Saimme tuolit valmiiksi keskiviikkona puolen päivän maissa. Tuolit maalattiin verstaalla uudelleen valkoiseksi. Asiakkaan toiveena oli, että maalipintaa kulutettaisiin vanhan näköiseksi. Tätä toimenpidettä en valitettavasti ehtinyt näkemään ennen oppimisen loppua.

Tuolit ennen maalin poistamista
Toisessa tuolissa selkänojan puu oli haljennut
Tuolin purkamista osiin
Tuoli hiottu, osat liimattu ja kolhut kitattu

Tuoli maalauksen jälkeen
Torstaina purimme autosta ison kuorman työn alle tulevia kalusteita. Minä sain työn alle vanhan ootratun lipaston. Täytyy myöntää, että minä en olisi ensi näkemältä ottanut tätä lipastoa entisöitäväksi. Lipastosta puuttui paloja, pinta oli erittäin kulunut ja se oli huonossa kunnossa. Aloitin lipaston helojen ja lukkopesien purulla. Lukkopesistä löytyi kaikenlaista kivaa, mm. ampiaisen pesiä. Iltapäivällä aloitin laatikoiden ja ovien hiomisen. Karun pinnan alta paljastui todella hyvä puupinta. Maalipinta oli muna- tai liimamaalin tapaista karheaa maalipintaa, joka lähti aika huonosti hiomalla pois. Käytin ensin P100 paperia maalin poistoon ja vedin loppusilauksen P150 paperilla. Jatkoin tämän lipaston hiomisen parissa loppuviikon, perjantain pientä valaisin hommaa lukuun ottamatta. Lipaston hionta jäi minulta kesken, sillä lääkärin määräyksestä yritin keskittyä seuraavalla viikolla kevyempiin töihin. Edellisellä viikolla sähköistetyistä valaisimista jäi 8 tekemättä, koska viisi täytyi ensin oikoa ja kolmessa piti koloa isontaa. Pääsin nyt sähköistämään nämä kahdeksan loppuun saakka.

Ootrattu lipasto ennen purkamista
Lähikuvaa lipaston kunnosta
Lipaston viinakaapin sisältö alkuperäisenä
Oven levy ennen hiontaa
Levy hionnan alettua. Maali oli tiukassa
Oven levy hionnan jälkeen
Huonoimmassa kunnossa oleva laatikko ennen hiontaa
Sama laatikko hionnan jälkeen

Lipaston toinen sivu ennen hiontaa
Lipaston sivu hiottuna
Viimeisellä työssä oppimis viikolla maanantaina olin, todella harvinaista, kipeänä. Mahatauti meni onneksi päivässä ohi ja pääsin hommiin heti tiistaina. Aloitin palkkien naulan reikien kittaamisella ja palkkien hionnalla. Kittaamisen ja hionnan lisäksi kaksi reunaa piti viistää. Nämä palkit petsattiin samana päivänä Jarnon toimesta mustaksi. Iltapäivällä purin vanhasta tuolista verhoilun. Lisäksi liimasin tuolin irtonaisen jalan ja jalan vieressä olevan pyöristyksen palasen kiinni. Lisäsin oikean sävyistä pehmeää puuvahaa pahimpiin vasemman jalan koloihin. Seuraavana päivänä korjailin tuolin pinnan värivirheitä paikkauskynällä (sävy tumma pähkinä) ja lopuksi öljysin pinnan restaurointiöljyllä.

Kitattavat ja hiottavat palkit
Valmiit viisteet
Palkit maalattuna
Tuoli ennen verhoilun purkua ja meikkausta
Tuolin verhoilu purettuna
Vasen jalka ennen liimausta, meikkausta ja öljyä

Vasen jalka liimauksen, meikkauksen ja öljyn jälkeen

Keskiviikkona, viimeisenä oppimis päivänä sain tehtäväkseni purkaa kahdesta laiskan linnasta kankaat. Kankaat piti pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa, sillä niistä tehtäisiin kaavat uuteen verhoiluun. Luulin saavani helposti molemmat tuolit purettua päivän aikana, mutta mitä vielä! Yhden tuolin kankaiden verhoilun purkamiseen meni koko loppu päivä. Kankaiden niittejä oli monessa kerroksessa, lisäksi kankaat oli sivujen ja taustan pahvien peitossa. Pahvit piti myös pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa, koska ne aiottiin käyttää uudelleen. Niitit oli erittäin syvässä pahvissa ja niiden irrottaminen pahvia rikkomatta oli aikaa vievää. En muuten olisi koskaan arvannut mitä kaikkea tuollainen lepotuoli kätkee kankaiden alle. Näin vilauksen siitä, miten tuollaisen ison lepotuolin verhoilu on tehty. Todella mielenkiintoista.

Laiskan linna ennen kankaiden purkamista
Kankaan alla oleva vanu ja sen alla oleva pahvi piti poistaa
Kangas oli osin puukapuloiden alla
Purettu tuoli takaa päin
Tuolin sisältä löytyneet "aarteet"
Laiskan linna purettuna edestäpäin

Nyt 10 viikon (46 työpäivää) työssä oppiminen on suoritettu. Opin poistamaan lakka- ja maalipintoja siklaamalla ja hiomalla. Hiomakoneet tulivat siis erittäin tutuksi.  Pääsin pari kertaa tekemään uusia osia rikkoutuneiden tilalle vanhaan huonekaluun. Lisäksi opin liimaamaan huonekalujen rikkonaisia tai irtonaisia osia paikoilleen. Pääsin näkemään, mitä vanhojen huonekalujen kankaiden alta paljastuu. Ennakko-odotukseni Fasettia kohtaan olivat todella korkealla ja odotin pääseväni tekemään myös paljon pintakäsittelyjä. Pintakäsittelyn puoli oppimisesta jäi aika vähälle. Pääsin maalaamaan yhden sivusta vedettävän sohvan ja öljysin pari tuolia. Työssä oppiminen oli kuitenkin ihan kiva kokemus.

Koulu alkoi heti työssä oppimisen jälkeen seuraavana päivänä. Luvassa on sisustustöitä ja niihin liittyviä kommunikointitaitoja sekä kiintokalusteiden valmistamista ja asentamista. Näistä juttua heti, kun jotain kertomista on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti