sunnuntai 6. marraskuuta 2016

TOTEUTTAMISEN SUUNNITTELU: SISUSTUSTYÖT, suunnitelmien aloitusta

TOTEUTTAMISEN SUUNNITTELU: Sisustustyöt

Ohjaussuunnitelma 15osp:  Opiskelija suunnittelee asiakkaalle tai annettuun tilaan sisustuskokonaisuuden. Harjoitellaan tilasuunnittelun perusteita, materiaalivalintaa sekä tilan stailausta. Perehdytään alan käytössä olevaan suunnitteluohjelmaan ja harjoitellaan ohjelman käyttöä. Lasketaan pinta-aloja, materiaalimenekkejä, oman työn palkkaa sekä lasketaan työkokonaisuudelle hinta. Harjoitellaan asiakkaan kanssa kommunikointia ja esitellään "pientä pintaremonttia" -tyylisesti koko luokalle sisustussuunnitelmat.

Opettajat: Mika Piipponen ja Eeva Toikka
  
Koulu alkoi harjoittelun jälkeen siis sisustustöillä sekä samaan toteuttamisen suunnittelun kokonaisuuteen kuuluvalla kalusteiden kokoonpanolla ja asennuksella. Koulun alku tuntui todella kivalta!
Sisustustöissä Eevan kanssa saimme tehtäväksemme olla sekä urakoitsija että asiakas. Lähdimme siis opettelemaan kommunikointia remonttia tai sisustussuunnittelua toivovan asiakkaan kanssa. Minun pariksi tuli Kirsi. Jokaiselle tuli siis sekä tilaajan että urakoitsijan rooli. Tyylit arvottiin, jotta sisustussuunnitelman tekeminen ei tuntuisi "kivalta ja helpolta". Meille arvotut tyylit olivat country & rustiikki minulle ja saaristolaistyyli Kirsille. Ensimmäisenä tehtävänä oli perehtyä omaan ja asiakkaan tyyliin. Tyyleistä tehtiin Eevalle lyhyet referaatit.

Jokaisen piti valita myös pohjapiirustus, johon tulisimme asiakkaana pyytämään sisustussuunnittelua tai/ja remonttia. Minun tarinani on, että olen 55-vuotias eronnut varakas nainen, joka on jättänyt kaiken jälkeensä ja muuttanut Helsinkiin loft asuntoon. Asunnon remontti on aloitettu country & rustiikki tyyliin, mutta remonttifirman konkurssin vuoksi asunnon olohuone ja keittiö on jäänyt kesken. Haluaisin remontoimattomaan tilaan uuden näkemyksen sisustuksesta ja kalustesuunnittelusta.

Minun asunnon pohjapiirros
 Parini Kirsin tarinana on, että Urakointi K. Hyvärisellä on Turun saaristossa vapaa-ajan huvila. Työntekijöiden perheet käyttävät ahkerasti huvilaa. Huvilan pinnat ovat varsin hyvässä kunnossa, mutta puupinnat keittiössä ja ruokailutilassa koetaan liian tummiksi. Toiveena on saada tiloihin saariston henkeä. Lisäksi yrityksen Sulkavan soudussa käyttämä airopari haluttaisiin hyödyntää jotenkin sisustuksessa.

Urakointi K. Hyvärisen asunnon pohjapiirros

Kävimme ensin teoriatasolla läpi tarjouspyynnön tekemistä ja siihen vastaamista. Tämän jälkeen jokaisen tuli asiakkaana lähettää urakoitsijalle tarjouspyyntö halutusta remontista/suunnitelmasta. Mukaan tuli liittää pohjapiirustus sekä mahdolliset kuvat. Tarjouspyyntö lähetettiin sähköpostilla. Jokaisen tuli sitten urakoitsijana vastata asiakkaan tarjouspyyntöön ja sopia tapaamisesta. Tapaamisessa kävimme läpi tarkennukset ja muut tarkennettavat asiat.

Mikan kanssa laskimme pinta-aloja sekä tutustuimme RT-korteista löytyvään sisustussuunnittelun muistilistaan sekä tehtäväluetteloon. Tutustuimme myös huonekortteihin.

Huonekorttien jälkeen saimme suunnittelutehtävän. Tehtävänä oli tehdä sisustussuunnitelma rivitalon olohuoneeseen ja eteiseen. Tyylinä tuli olla tämän päivän sisustustrendi. Trendi on tummat ja lämpimät värit, kotoisuus, tekstiilien mix & match. Väreinä mm. vuoden trendiväreiksi valitut vuono, okra, denim. Kalusteet sijoitellaan pohjapiirrokseen ja se väritetään valituilla väreillä. Lisäksi vähintään 1 - 2 seinästä piirretään tarkat projektiot ja molemmista huoneista tehdään tarkat huonekortit.

Sisustussuunnitelun kohteena olevan rivitalon pohjapiirros

Täytyy sanoa, etten ensimmäisenä yönä tehtävän saatuani saanut nukuttua. Kaksi suunnittelutehtävää päällekkäin nostivat aivoni ylikierroksille. Molemmat suunnitelmat ovat vielä vaiheessa. Mikan rivitalokodin pohjapiirros on jo olemassa. Voin paljastaa, että seinäpinnoissa tulee näkymään suurilla aloilla 2016 trendiväri denim! Käy kurkkaamassa Tikkurilan sivuilta lisää tämän vuoden trendiväreistä, tästä linkistä.

Nyt siis tiukasti takaisin "suunnittelupöydän" ääreen.

Sisustusrakennus Roosmari Oy:n suunnittelupöytä lauantai-illalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti