sunnuntai 13. marraskuuta 2016

TOTEUTTAMISEN SUUNNITTELU: SISUSTUSTYÖT, KALUSTEIDEN KOKOONPANO JA ASENNUS

TOTEUTTAMISEN SUUNNITTELU: Sisustustyöt

Ohjaussuunnitelma 15osp:  Opiskelija suunnittelee asiakkaalle tai annettuun tilaan sisustuskokonaisuuden. Harjoitellaan tilasuunnittelun perusteita, materiaalivalintaa sekä tilan stailausta. Perehdytään alan käytössä olevaan suunnitteluohjelmaan ja harjoitellaan ohjelman käyttöä. Lasketaan pinta-aloja, materiaalimenekkejä, oman työn palkkaa sekä lasketaan työkokonaisuudelle hinta. Harjoitellaan asiakkaan kanssa kommunikointia ja esitellään "pientä pintaremonttia" -tyylisesti koko luokalle sisustussuunnitelmat.

Opettajat: Jyrki Taimisto

Kalusteiden kokoonpano ja asennus aloitettiin teorialla. Tutustuimme ensimmäiseksi keittiön kalusterunkoihin. Koululla tehdään yhtä kalustemittaa, joka on kopio Petra-keittiön vanhasta mitoituksesta. Mallikeittiö on parin vuoden sisällä joutunut "ryöstön" kohteeksi, sillä siitä on lainattu osia sinne ja tänne. Perusperiaate tuli kuitenkin selväksi.

Saimme tutustumisen jälkeen tehtäväksi mitata kalusterungot ja tehdä saamastamme runkomitasta materiaali laskelma. Minä ja Meeri saimme tehtäväksi mitata 920mm korkean yläkaapin materiaalit 300, 400, 500, 600 ja 800mm leveänä. Levytavara laskettiin pääasiassa neliöittäin. Sidelista ja reunanauha laskettiin metreittäin sekä pientavarat kappaleittain. Jyrki tekee näistä myöhemmin hinnaston, jota voi käyttää tarjouksia laskettaessa.

Koulun mallikeittiö

Jyrki kertoi, että olimme saaneet valmistettavaksi kaksi keittiötä. Heinolan koulutyömaan keittiö valmistetaan ja myös asennetaan meidän luokan toimesta. Toinen keittiö, olkoon työnimeltään "Yrjölä" on yksityiselle valmistettava keittiö. Tämä keittiö valmistetaan ja kasataan koululla, mutta ei asenneta. Ja juuri tähän Yrjölään tarvitsimme runkojen hintoja.

Pääsin siihen porukkaan, joka pääsi käynnille Yrjölään. Kävimme tekemässä paikan päällä tarkat mittaukset ja haastattelimme samalla asiakasta. Saimme käynnin aikana selville asiakkaan toiveet ja kirjasimme ne tarkasti ylös. Komeroiden leveydet pysyivät ennallaan ja yhteen komeroon sovittiin laitettavaksi vetokorit. Keittiön pääseinällä yläkaappien mitoitus pysyi samana ja uuteen kokonaisuuteen sovittiin laitettavaksi myös vasempaan reunaan lasiovet. Alakaappien vasempaan laitaan laitetaan 2 laatikostoa ja altaan alle sovittiin laitettavaksi roskavaunu. Astianpesukoneeseen ja sen oikealla puolella olevaan puulaatikkoon tehdään uudet etulevyt. Alakaappien ovet maalataan harmaalla ja yläkaappien ovet valkoisella.  Koululla tein Kirsin kanssa laskemiemme runkohintojen ja Jyrkiltä tulleiden täydentävien hintojen avulla asiakkaalle tarjouksen.

Yrjölän keittiön allasseinä
Yrjölän keittiön sivuseinä
Kävimme myös Heinolassa talotyömaalla. Keväällä viimeistelemämme talon viereen valmistuva talo on nyt siinä kunnossa, että sinne pääsee lähiaikoina asentamaan keittiön, kodinhoitohuoneen, makuuhuoneiden ja vessojen kalusteita. Mittailimme porukoissa huoneita tarkasti ja piirsimme mitat paperille. Minä olin keittiöporukassa. Lisäksi mittasin itsenäisesti toisen makuuhuoneen.

Koululla piirsimme kuvat puhtaaksi ja suunnittelimme huoneisiin kalustekokonaisuudet. Meidän keittiöryhmä teki suunnitelman keittiöön tilattavista kodinkoneista. Tilattavien tuotteiden listat toimitettiin Karrille varastoon tilausta varten.

Heinolan keittiön eteisen vastainen seinä
Seinälle tehty kalustesuunnitelma
Keittiön ikkunaseinä eteisestä kuvattuna
Keittiön ikkunaseinä
Seinälle tehty kalustesuunnitelma
Keittiön olohuoneen vastainen seinä
Seinälle tehty kalustesuunnitelma
Koululla jatkoimme kalusterunkojen osien valmistamista. Kävimme parini Kirsin kanssa aikaisemmalta Heinolan talotyömaalta tuotua levykasaa läpi. Kasassa oli erikoismittaisia levyjä. Levyistä tehtiin osia Heinolan ja Yrjölän keittiöitä silmällä pitäen. Levyistä saimme pääasiassa laatikoston laatikon pohjia ja takalaitoja sekä hyllylevyjä.

Keittiöporukan kanssa teimme inventaarion kalusterunkojen osista. Puuttuvat osat kirjattiin ylös. Ne tehdään jossakin vaiheessa. Keittiön perusosat löytyivät varastosta, mutta erikoiset osat tehdään myöhemmin. Näitä erikoisia osia ovat mm. vetolaatikollisten komerojen sivut, kalusteuunin ja mikron ympärille tulevan komeron sivut sekä Lemansia varten tehtävä kulma-alakaappi. Muiden aloittaessa kalusterunkojen kasaamista minä Kirsin kanssa sahasimme runkoihin taustalevyjä kovalevystä.

Kovalevyn sahausta
Ensi viikolla jatkamme runkotavaran tekoa ja runkojen kasausta. Toivottavasti ensi viikon jälkeen pääsemme jo Heinolaan asennuksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti