perjantai 25. marraskuuta 2016

TOTEUTTAMISEN SUUNNITTELU: SISUSTUSTYÖT, KALUSTEIDEN KOKOONPANO JA ASENNUS

TOTEUTTAMISEN SUUNNITTELU: Sisustustyöt

Ohjaussuunnitelma 15osp:  Opiskelija suunnittelee asiakkaalle tai annettuun tilaan sisustuskokonaisuuden. Harjoitellaan tilasuunnittelun perusteita, materiaalivalintaa sekä tilan stailausta. Perehdytään alan käytössä olevaan suunnitteluohjelmaan ja harjoitellaan ohjelman käyttöä. Lasketaan pinta-aloja, materiaalimenekkejä, oman työn palkkaa sekä lasketaan työkokonaisuudelle hinta. Harjoitellaan asiakkaan kanssa kommunikointia ja esitellään "pientä pintaremonttia" -tyylisesti koko luokalle sisustussuunnitelmat.

Opettajat: Jyrki Taimisto

Parisen viikkoa ollaan porukalla uurastettu sekä Heinolan talotyömaan talon sekä yksityisen keittiön kalusteiden parissa. Molemmat keittiöt ovat nyt valmiina, Heinolan keittiön paria erikoisempaa kaappia lukuun ottamatta.

Kaappeja valmiina
Kalustevalmistuksessa pitää olla todella tarkkana. Pitää muistaa runkomitta, oven aihion mitta sekä valmiin oven mitta. Siinä sitä olikin aina muistettavaa. Onneksi aina joku oli kartalla ja muistutti toista. Näin se toimi hyvin. Esimerkiksi: 920 x 500 mm mittaisen rungon oven aihio on 925 x 505 mm ja valmiin oven mitta 915 x 495 mm.

Kirsin kanssa sahailtiin pariinkin otteeseen kaappien taustalevyjä ja kasailtiin mm. Heinolan makuuhuoneen komeroita 4 kappaletta. Työvaiheita oli taustalevyn sahaamisen jälkeen seuraavasti:

Vaihe 1: Välilevyt ja tukilistat asetetaan paikoilleen
Vaihe 2: Toinen sivu nostetaan paikoilleen
Vaihe 3: ruuvin reiät senkataan
Vaihe 4: Kalusteruuvin ruuvataan paikoilleen
Kaappi käännetään tässä vaiheessa ympäri ja toistetaan vaiheet 3 ja 4. Tämän jälkeen kaappi käännetään takapuoli ylöspäin. Taustalevy asetetaan paikoilleen.

Vaihe 5: Taustalevyn toinen puoli ammutaan kiinni hakasnaulaimella
Vaihe 6: Kaapin ristimitta ja ammutaan levy kokonaisuudessaan kiinni
Komerot laitettiin kuljetusta varten valmiiksi lavoille
Sahasin Kirsin kanssa loppuviikosta Heinolan talotyömaan oviaihiot cnc-konetta varten. Heinolan ovet tehtiin pinnoitetusta kosteutta kestävästä lastulevystä. Levyissä oli leveys jo valmiina, joten sahasimme vain oven pituuksia aihioiksi. Pitkiä komeron ovia sahatessa jouduimme tilanteeseen, jossa 4200mm ovilevy ei pituudeltaan mahtunut sahalle. Jouduimme sahaamaan levyn ensin puoleen väliin saakka ja kääntämään levyn sitten toisin päin.

Heinolan oviaihiot
Myös koulun mallikeittiö on kokenut muutosta. Kokonaisuuteen on tullut nyt myös komerot. Purin Sanin ja Marin kanssa vanhan mallikeittiön kaapit seinältä. Suunnittelimme uuden järjestyksen niin, että saimme kahden standardimitan kalusteet vierekkäin. Näytillä on nyt jokaista yläkaappikorkeutta, hyllyllistä yläkaappia, kuivauskaappi, roskavaunu, laatikosto, alakaappi hyllyillä sekä komerot. Toisesta komerosta tehtiin siivouskaappi. Kokonaisuuden oikeaan laitaan tullaan myöhemmin lisäämään Lemans mekanismilla toimiva 1000mm leveä kulmakaappi. Opettajalla ei ollut kaappiin valmista cnc-ohjelmaa, joten se pitää ensin piirtää. Yksi ryhmä teki mallikeittiöön oven aihiot, toinen ajoi ne cnc:llä ja kolmas ryhmä ruuvasi vetimet paikoilleen. Loppuviikosta mallikeittiöön sahattiin myös työtasot. Valitettavasti täysin valmis keittiö peittyi Heinolaan pakattujen kalusteiden taakse, joten kuva ei ole valmiista keittiöstä.

Vanha mallikeittiö
Uuden keittiön rungot paikoillaan
Mallikeittiön ovet paikoillaan
Sahasimme viikon viimeisenä kalustepäivänä paksusta levystä 1200mm x  600mm pätkiä ensi viikkoa varten. Lisäksi valmistimme vielä "induktiolieden" samaa harjoitusta silmällä pitäen. Harjoittelemme nimittäin ensi viikolla upotussahan käyttöä.

"Työtasot" harjoitusta varten
"Induktiolieden" pohja
"Induktiolieden" kansi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti