perjantai 9. lokakuuta 2015

PUUTYÖN PERUSTEET: K-RAUDAN NAISTENILTA LINTULAUTA

PALVELUN TOTEUTTAMINEN: Puutyön perusteet
Opettajat Helena Suomala ja Paavo Tolvanen

Opetussuunnitelma: Opiskelija perehtyy eri puumateriaaleihin ja niiden ominaisuuksiin sekä oppii työstämään erilaisin käsityövälinein ja pienkonein puusta sekä erilaisista levymateriaaleista tuotteita ja pieniä kalusteita. Jakson aikana opitaan luonnospiirtämistä sekä teknistä piirustusta.

Tehtävä: K-RAUDAN NAISTENILTA LINTULAUTA 

Opettajat kävivät läpi katkaisulistan periaatteita. Katkaisulistaan merkitään tuotteen osien nimet (nimet voi itse valita parhaaksi katsomallaan nimityksellä), leikattavat kappalemäärät, puumateriaali ja laatu, osan nimellis- ja aihiomitat. Nimellismitta on tuotteen lopullinen, valmis tarkka mitta. Aihiomitta on mitta, josta epätarkan sahauksen jälkeen pienentämällä tai hiomalla saavuttamaan kappaleen nimellismitta. Aihioon siis lisätään tarvittaessa hieman "saumavaroja". Katkaisulista pidetään työhousujen takataskussa puusalissa, että mitat ovat aina mukana.
Erään puutyöpäivän aikana teimme myös Helenan ohjeistuksen jälkeen ensimmäisen teknisen piirustuksen. Minulla se meinasi mennä pilkun viilaamiseksi, kuten yleensä. Onnistuin lopulta ihan mallikkaasti.


Lintulaudan katkaisulista (pidetty oikeaoppisesti taskussa!!)


Lintulaudan tekninen piirustus


Kun katkaisulista oli valmiina, opettajat kertoivat puusaliin liittyvistä tärkeistä seikoista:
  1. Työskentele puusalissa vain opettajan ollessa paikalla
  2. Käytä kuulosuojaimia sekä silmäsuojia. Hanskojen käyttö puusalin sahoilla ja laitteilla
  3. on kielletty tarttumisvaaran vuoksi
  4. Kuuntele tarkkaan laitteen käyttöön ja turvallisuuteen liittyvä ohjeet.
  5. Työskentele vain niillä laitteilla, joihin olet saanut perehdytyksen
  6. Tarkista, että puruimurit ovat päällä käyttämilläsi laitteilla
  7. Jos kappale jumittuu, sammuta laite 
  8. Mittaa ja tarkista aina ensimmäinen kappale tarkasti, jotta et tee koko sarjaa väärin
  9. Järjestäjät huolehtivat käytettyjen laitteiden siivouksen tuntien päätteeksi
Kävimme porukalla hakemassa Naisteniltaan varatut vanerilevyt lähemmäksi sahoja. Käytössämme oli K-raudasta meille toimitetut 9mm III-laadun koivuvanerit. Saimme ensimmäisenä perehdytyksenä ohjeet puusalin 1-teräpyörösahoihin. Kuuntelimme tarkkaan ja jännittyneinä opettajien ohjeet sahojen käytöstä ja asetuksista. Työskentelimme kahdessa ryhmässä, jossa jokainen sai kokeilla sahata vuorollaan.

1-teräpyörösaha, digitaalinen

1-teräpyörösaha, manuaalinen


1-teröpyöröterä, pienempi malli
Levyjä halkaistiin eri levyisiksi ja katkaistiin eri mittaan. Kattopalat sahattiin 45 asteen kulmassa ja seinien osiin tehtiin monta eri sahauskulman asetusta ja sahausta oikean lopputuloksen saamiseksi. Lisäksi osa oppilaista sahasi osia jigejä varten. Jigien avulla kokemattomankin tekijän olisi helppo saada lintulauta porattua ja naulattua nopeasti valmiiksi.



K-raudan Naisteniltaan lähti opettajan mukana 6 vapaaehtoista. Minä ja 5 opiskelukaveria. 
Lähdössä "edustamaan"
Kasasimme osat K-raudan ulkovarastoon sijoitettuun puuhapisteeseen. Ennen kuin saimme harjoiteltua kaikkia vaiheita läpi, alkoi naisia saapua jo kasauspisteelle. Minä jäin sijoilleni pohjan rei´ityksen ja kasauksen kohdalle.
Lintulaudan kasauksen vaiheet ja siinä käytetyt laitteet naistenillassa:
  1. Kattopalojen rei´itys jigin avulla akkuporakoneella
  2. Kattopalojen yhteen liittäminen vanerijigien avulla paineilmanaulaimella
  3. Seinäpalojen yhteen liittäminen vanerijigien avulla paineilmanaulaimella
  4. Pohjan rei´itys jigin avulla akkuporakoneella
  5. Pohjan reunojen liittäminen yhteen vanerijigien avulla ja reunan kiinnittäminen ohjalevyyn paineilmanaulaimella
  6. Narun pujottaminen pohjasta seinän ja kattopalojen läpi
Ilta alkoi klo 18:45 ja ensimmäisen kerran ehdin vilkaista kellooni klo 21:15. Naisia oli jonoksi asti koko illan ajan. Osa teki lintulaudan itse, osalle me opiskelijat teimme vaikean paineilmanaulauksen. Osa naisista, jotka rohkenivat itse kokeilemaan paineilmanaulainta alusta saakka, olivat minun luokse päästyään jo valmiina vaihtamaan ammattia.
Huomasimme heti ensimmäisen lintulautojen valmistumisen jälkeen, että katto ei asetukaan hyvin seinien päälle. Syyksi paljastui sahausvirhe. Jostain syystä seinien kulmaa varten tehty kiinnitys oli pettänyt ja kulma oli päässyt siirtymään. Siksi olisi aina muistettava mitata ensimmäinen kappale, että mitat pitävät "kutinsa”.
K-raudan henkilökunta kävi kiittämässä meitä illan päätteeksi. Seinien kulman virheestä huolimatta meidän ilta oli menestys!
Toimme ylijääneitä lintulaudan osia takaisin koululle. Korjasimme, jokainen vuorollaan seinäpalat oikeaan kulmaan kapealla vannesahalla ja jokainen oppilas sai tehdä itselle yhden omaksi. Tässä on minun lintulauta. Aion tehdä sille vielä jonkin sortin pintakäsittelyn. En vain vielä ole päättänyt, että millaisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti