perjantai 22. tammikuuta 2016

SISUSTUSVERHOILU: PYÖREÄN RAHIN VERHOILU

KULTTUURILÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Sisustusverhoilu

Opetussuunnitelma: Opiskelija perehtyy erilaisiin tekstiilimateriaaleihin ja oppii käyttämään erilaisia verhoilijan käsityövälineitä ja pienkoneita mm. teollisia ompelukoneita. Ommellaan esim. patalappuja, tyynyjä ja verhoja sekä muita kodin tekstiilejä. Harjoitellaan pehmustamista ja päällystystä verhoilumateriaalein erilaisiin tuotteisiin. Lasketaan materiaalimenekkejä ja opitaan kaavoittamaan. Opiskellaan verhoasennusta kiinnikkeineen.
 
Opettaja: Reijo Wálden

Tehtävä: Puutöissä tehdyn pyöreän rahin verhoilu

Eipä tarvinnut kauan pohtia millä kankaalla rahini verhoilisin. Ostin Eurokankaasta normaalia paksumpaa mustaa puuvillakangasta. Valitsin mustan värin siksi, että se istuu sisustukseen mielestäni hyvin ja mustaan väriin sopii todella hyvin itse virkatut pellavan väriset pitsiliinat. Ajatuksissa oli lisätä liinoja rahiin, jollakin tavalla.

Reijo kävi kanssamme läpi rahin tekovaiheet parina aamuna. Vaiheita oli niin paljon, että vaikka yritin olla kuinka skarppina, jouduin turvautua Reijon apuun monesti myöhemmin.

Ensimmäiseksi rahin pyöristämättömät reunat hiottiin hiekkapaperilla ja puhallettiin pölystä puhtaaksi. Seuraavaksi leikkasimme joko isolla koneella tai käsikäyttöisellä vaahtomuovileikkurilla valitsemamme paksuisesta vaahtomuovista kanteen pyöreän pehmusteen. Pehmusteen piti olla puoli senttiä isompi kuin kansi. Minä valitsin käsikäyttöisen koneen, koska se näytti sietävän hieman enemmän heilahtelua. Vaahtomuovin alle laitettiin puukappale, jotta vaahtomuovi nousi koneen tasolle. Jos puuta ei käytä, tulisi vaahtomuovipalan reunasta vino. Leikkaamisen jälkeen liimasimme vaahtomuovin paineilmalla toimivalla liimaruiskulla. Kannen vaahtomuovin liimaamisen jälkeen leikkasin saksilla 1cm vaahtomuovin pöntön reunaan ja liimasin sen tarkasti kiinni.

Vaahtomuovipala leikkausta vailla

Liimattu vaahtomuovi sekä päällystystarvikkeet

Pöntön reunaan liimattu vaahtomuovi


Sekä kanteen että pönttöön liimattiin vaahtomuovin päälle 100g liimavanu. Kannessa liimavanu liimattiin vaahtomuovin yli puuosaan saakka ja pöntössä aina ylälaipan yli ylälaipan sisäpuolelle saakka. Liimavanulla pehmennetään vaahtomuovin reunoja.

Kanteen leikatut liimavanut ennen liimausta

Pönttöön liimattu liimavanu paikoillaan

Kanteen ja pönttöön käärittiin vähäisellä liimamäärällä ohut harso. Napakka kangas saadaan harson avulla helpommin liukumaan paikoilleen. Eli harso toimi ikäänkuin liukasteena. Ja voin sanoa näin etukäteen, että tämä todettiin oikeaksi väitteeksi! Kannessa harson ei tarvinnut alaosasta olla liimattuna, sillä ylimääräiset osat pystyi leikkaamaan pois. Pöntössä sitä vastoin varsinkin pöntön pystysuuntainen sauma piti olla hyvin kiinnitetty, koska mytyssä oleva harso tulisi näkymään kankaan läpi.

Kansi ja pönttö harsottuna

Kankaasta leikattiin seuraavat osat: pöntön reuna, pöntön ylälaippa sekä sen vastapuoli, kansi ja kannen reuna. Kannen ja pöntön reunaan piti mitoittaa 3cm lisää kangasta kääntö- ja nitomisvaraksi. Muuten kaavoihin mitoitettiin 1cm saumavarat. Pöntön reunan ompelu ei tuottanut ongelmaa, mutta pöntön ylälaipan ompelu pöntön reunaan sitä vastoin oli hankalaa. Laippa ja pöntön reuna jaettiin 8 osaan. Nämä osat yhdistettiin ja pöntön reunakangasta piti hieman "syöttää", koska reunakangasta oli pidemmästi. En ollut ennen tehnyt tuota syöttämistä, mutta venyttämistä sen sijaan olin tehnyt. Koska olen kuuliainen oppilas, halusin tietenkin tehdä ohjeiden mukaan. En onnistunut täydellisesti. Ratkoin pari huonointa kohtaa sillä seurauksella, että sain ratkojalla pari reikää kankaaseen. Päätin kokeilla minulle tuttua kankaan venyttämistä. Ommellessani jouduin reikien kohdalla siirtää ommelta millillä sisäänpäin. Ompelun jälkeen näin selvästi missä kangasta oli syötetty, missä venytetty sekä missä reikiä oli ohitettu. Onneksi koulupäivä päättyi. Vein osat kotiin ja rauhoittuani ratkoin (silmälasit apunani) laipan reunasta irti. Sain kunnon sotkun aikaan. Korjasin reunakangasta reikien kohdalta mustalla liimakankaalla ja päätin jättää sen reunan seuraavalla ompelukerralla pohjaan. Laippakangas oli menetetty, mutta onneksi kangasta riitti uusiin paloihin.

Napakan reunan pujotus pöntön reunan ympärille oli rankkaa


Ratkomisesta tullut lankasotku

Uusien laippakangaspalojen leikkaus

Laipan ja pöntön reunakankaan merkkejä yhdistämistä varten

Kun totesin selvinneeni mallikkaasti uuden laippakankaan yhdistämisestä venyttämällä reunakankaaseen, oli vuorossa ylälaipan sisäpuolisen laippakankaan ompeleminen laippakankaaseen. Sisäpuolinen osa olisi voinut periaatteessa olla kangassuikale, mutta tällä tavoin ympyränä ompeleminen teki laipan saumasta todella siistin. Sisäpuolinen laippakangas venytettiin sisäpuolelle kireäksi ja nidottiin paineilmanitojalla paikoilleen. Sama tehtiin reunakankaalle. Reunakankaan venyttämisessä pohjaan piti olla todella tarkkana, ettei venyttänyt kangasta liikaa. Reijo opetti meille kuinka kangasta kannattaa painaa leveästi kämmenellä ja vetää sitten nitojalla vielä hieman kireämmälle. Oikea ompelumestari, hyvä koulukaverini Sari näytti vielä mallia kuinka pohja kannattaa nitoa. En voinut kuin onnistua melko lailla mallikkaasti.

Vasen käsi kuvaa ja oikea nitoo. Onkohan tämä ihan sallittua?


Pönttöosa valmiina

Pönttö sisältä

Kannen reuna ommeltiin kanteen samalla tavalla venyttämällä tai syöttämällä kuin ylälaipan kangas reunakankaaseen. Kannen reunakangas nidottiin kannen alapohjaan. En innoissani huomannut ottaa kannen tekemisestä yhtään valokuvaa.

Kannen alapohjan laippaan, alakanteen sekä pöntön pohjaan leikattiin kuitukangasta siistit kangasympyrät ja ne nidottiin siististi paikoilleen hieman reunoja kääntämällä. Rahini oli näin viimeistelty ja valmis. Reijo tarkisti rahini, totesi kelvolliseksi ja merkkasi minulle suoritusmerkinnän.

Kannen alapohja kuitukankaalla siistittynä

Pöntön pohjan kuitukangas paikoilleen nidottuna

Kotiin päästyäni liimasin kuumaliimalla ja hieman reunoja harsimalla itse virkkaamani pitsiliinan rahin päälle. Ensin laitoin rahin ympärille myös juuttinarua, mutta poistin sen päivän kuluttua. Rahi on omasta mielestäni melko täydellinen ja aivan oman näköinen. Mutta kuten kotiseuvullani pohojalaisittain vaatimattomasti kehutaan, jotta hyvää yritetää vaa riimaa pukkaa tulemaa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti