sunnuntai 4. syyskuuta 2016

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: TYÖSSÄ OPPIMINEN vko 4

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Työssä oppiminen

Opetussuunnitelma 15osp: Työskentely alan työtehtävissä. Oppiminen toteutetaan työssä oppien toisena opiskeluvuotena. Tavoitteena työaikojen ja aikataulujen noudattaminen, työturvallisuusohjeiden noudattaminen, asiakaslähtöisyys, vuorovaikutuksessa toimiminen työtehtävien mukaisesti, materiaalien ja työtekniikoiden oikea valinta eri työtehtävissä, materiaalien kulutuksen laskeminen, materiaalikustannusten laskeminen, oman työn suunnittelu, eri toteutusvaihtoehtojen esittäminen asiakkaalle tai työpaikkaohjaajalle, oman toiminnan arviointi ja kehittäminen sekä laatuvaatimusten huomioiminen.
  
Työssäoppimispaikka: Fasetti Oy, verstas

Maanantaina jatkoin aikaisemmilla viikoilla aloittamaani lakatun kirjoituspöydän putsausta vanhasta lakkapinnasta siklaamalla ja hiomalla. Pöydän etuosan välipuut ja laatikon etukannet oli helppo siklata. Samaa en voi sanoa leveän pinnan siklaamisesta. Se on todella vaikeaa ja minun sormille liian rankkaa puuhaa. Epäilen, että molempien peukaloiden molemmat nivelet ovat nyt tulehtuneet rasituksesta. Jatkoin kuitenkin sitkeästi siklaamista, mutta jouduin turvautua hiomakoneeseen ennemmin kuin normaalisti olisi tapana. Lipasto tuli valmiiksi tiistaina aamulla. Odotan innolla, minkä näköinen siitä tulee uuden pintakäsittelyn jälkeen.

Laatikoston välipuut ennen siklausta ja hiomista
Välipuut työn jälkeen
Välillä pöytä oli pöydällä
Kirjoituspöydän takapuoli ennen putsausta
Takapinta putsauksen jälkeen
Pöytä putsattuna
Tiistaina kahvin jälkeen aloitin putsaamaan purettujen messuständien niittejä pois. Fasetilla tulee olemaan iso osasto ensi viikolla Habitaressa ja näitä ständien osia purettiin kuljetuksen vuoksi. Kauaa tuossa niittien poistossa ei mennyt ja sain uudeksi tehtäväkseni hioa ja kitata osan isoista ikkunapalkeista. Näistä minun hiomista kymmenestä palkista piti käydä läpi yksi näkyvä pinta ja pyyhkäistä päät mahdollisista tikuista. Kittinä käytin tumminta kaksi komponentti kittiä mitä löysin, koska pinnasta oli tulossa musta. Palkkien käsittelyssä kului aika keskiviikkoaamuun, jolloin maalari Ripa tuli suihkuttamaan palkkeihin mustan pinnan.

Palkit ja kahden palkin kitattu pinta
Kaksi palkkia valmiiksi kitattuna ja hiottuna
Keskiviikkona tuli pintakäsittelystä viime viikolla putsaamani pieni talonpoikais taso. Tason pintaan oli tullut lakka pinta ja taso näytti nyt todella hyvältä. Myös jalkojen levennykset näytti nyt paremmalta, kun niiden sävy oli lakkauksen jälkeen sama kuin muuten tason puupinnassa oli.

Lakattu talonpoikais taso
Huonokuntoinen viilupintainen kansi näytti todella hyvältä lakkauksen jälkeen
Jalan levennysosa lakkauksen jälkeen
Keskiviikkona palkkien hionnan jälkeen autoin Jarnoa ja hiomalla Lahteen avatun Bistro Popotin ravintolapöytiä. Jarno oli valmistanut pöydät tammesta ja suihkuttanut niihin mustan pinnan. Tein hionnan koneella (P180 paperi). Musta pinta hiottiin pois niin, että vain puun syyhyn jäi mustaa väriä.

Osin hiottu pöydän pinta
Hiottu pinta
Hiottu reuna
Pöytien hiomisen jälkeen menimme Jarnon kanssa auttamaan yläkertaan Hjort af Örnäs näyttelyn purkua Habitarea varten.

Torstaina tein välihionnan edellisenä päivänä mustaksi pintakäsitellyille ikkunapalkeille. Pinnat hiottiin kevyesti P120 hiomasienellä. Jarno oli osin minun apuna ja palkit oli hiottu kymmeneen mennessä. Ripa tuli suihkuttamaan palkkeihin lopullisen maalipinnan.

Välihiotut palkit
P120 hiomasieni
Hionnan jälkeen Jarno auttoi Ripaa ja minä jatkoin Popotin ravintolapöytien hiomista. Iltapäivällä Jarnon vapauduttua pöytien hiomiseen minä sain tehtäväksi kolmen Aallon satulavyötuolin satulavöiden purkamisen. Purkutyö vaikutti ensin helpolta, koska olin purkanut satulavöitä ensimmäisellä viikolla. Näissä lepotuolimaisissa tuoleissa satulavyöt menivät kuitenkin käsinojan ja selkänojan väliin. Tuoli piti purkaa osiin. Joissain tapauksissa puutappiliitokset lähtevät irti naputtamalla, mutta näissä tuoleissa liimaus oli todella tiukassa. Tämän takia puutapit piti sahata poikki japanin sahalla selkänojan ja käsinojan välistä. Tämän jälkeen puutappien reiät piti porata auki puuporan terällä. Kahdesta tuolista selkänojan liitoksia piti liimata uudelleen. Sain työn valmiiksi viimein perjantaiaamuna ennen kahvia.

Satulavyötuolit ennen purkua
Selkänoja liimauksessa ja puristuksissa
Puutapit piti sahata japanin sahalla poikki
Puutapit katkaisun jälkeen
Uudet puutapin reiät
Satulavyötuolien jälkeen Samuli toi minulle kaksi vanhaa, todella ihanaa ja sympaattista tuolia maalin poistoon. Tuolit tullaan pintakäsitellään uudelleen tummalla petsillä ja lakalla maalin poiston jälkeen. Tuolien pinnassa oli ensin lakkapinta, sitten valkoinen maali ja pinnassa punainen maali. Punainen maali oli alkanut jo rapistua irti. Purin tuolin Jarnon avustuksella osiin. Puutapeilla kiinnitetyt tuolin osat sai toisistaan irti naputtamalla. Maalipintaa alettiin puhdistaa, kuinka muutenkaan, siklaamalla. Kapean pinnan siklaaminen on kuitenkin suhteellisen kevyttä leveään pintaan verrattuna, joten sormeni kestivät siklaamista koko loppu päivän. Punainen maali oli kiinnittynyt lakkapintaan todella hyvin niiltä kohdilta, jossa valkoista maalia ei ollut punaisen maalin alla lainkaan. Näiltä kohdilta punainen maali ei irronnut siklaamalla, joten jätin sen paikoilleen. Aioin hioa sen pois samalla kun hion lakkapinnan pois. Päivän päätteeksi vain osa ensimmäisen tuolin kannesta jäi siklaamatta.

Tuolit ennen putsausta
Tuolin putsausta
Tuoli päivän päätteeksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti