sunnuntai 18. syyskuuta 2016

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: TYÖSSÄ OPPIMINEN vko 6

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Työssä oppiminen

Opetussuunnitelma 15osp: Työskentely alan työtehtävissä. Oppiminen toteutetaan työssä oppien toisena opiskeluvuotena. Tavoitteena työaikojen ja aikataulujen noudattaminen, työturvallisuusohjeiden noudattaminen, asiakaslähtöisyys, vuorovaikutuksessa toimiminen työtehtävien mukaisesti, materiaalien ja työtekniikoiden oikea valinta eri työtehtävissä, materiaalien kulutuksen laskeminen, materiaalikustannusten laskeminen, oman työn suunnittelu, eri toteutusvaihtoehtojen esittäminen asiakkaalle tai työpaikkaohjaajalle, oman toiminnan arviointi ja kehittäminen sekä laatuvaatimusten huomioiminen.
  
Työssäoppimispaikka: Fasetti Oy, verstas

Maanantai ja tiistai kului vanhan peililipaston siklauksen ja hionnan merkeissä. Mira jatkoi pienosien siklausta ja hiontaa ja minä jatkoin rungon kanssa. Siklaus oli tämän lipaston kohdalla varsin helppoa, mutta mustan vahan hiominen koristeista sekä oven nurkista oli hieman hankalampaa. Lipasto tullaan käsittelemään mustaksi, joten kaikkea väriä ei tarvinnut saada hiottua pois. Riitti, että maali ja vahan pinta saatiin pois.

Lipaston runko ennen siklausta
Lipaston runko siklauksen jälkeen
Lipaston runko hionnan jälkeen
Lipaston runko osineen hiottuna
Maanantaina päivällä kasasin välityönä vanhat tuolit, jotka olin aikaisemmin siklannut ja hionut. Liimasin jalkaosat runkoon kiinni ja annoin kuivua puristuksissa pari tuntia. Kannen vanhoista puutapeista osa oli kiinni tuolin rungossa ja osa kannessa kannen irrottamisen jäljiltä. Puutapit käytettiin uudelleen ja tuolin kansi kiinnitettiin apupuiden avulla. Sahasin puutapit japanin sahalla poikki ja upotin ne tuolin puutapin reikiin takaisin. Näytti aivan kuin puutapit eivät olisi koskaan olleetkaan pois paikoiltaan. Tuolit jäivät odottamaan pintakäsittelyä.

Istuin osan puutapin reiät
Puutapit ennen katkaisua
Puutapit katkaistuna
Puutapit paikoillaan
Uudet apurimat kantta varten
Tuolit hiottuna
Tuolit ennen
Tuolit odottamassa pintakäsittelyä
Tiistaiaamuna hioimme vielä Miran kanssa Miran maanantaina aloittamat peililipaston helat puhtaiksi maalista. Heloista tuli todella hyvät maalin poiston ja hionnan jälkeen.

Hela ennen
Hela putsauksen jälkeen
Tiistaina aloitimme torstaihin saakka kestävän hionta ja pyöristys projektin. Tämä liittyi isoon kirjastohuoneprojektiin, jota Esa aloitti tekemään. Erään asiakkaan kirjastohuoneeseen on tilattu hyllystö massiivisaarnesta. Meidän tehtävänä oli hioa kaikki hyllylevyt (n. 100kpl) kolmelta sivulta ja pyöristää jyrsimellä hyllyn etureunan ylä- ja alareunan. Lisäksi hioimme hyllystön pitkät sivut samoin kolmelta sivulta ja pyöristimme etureunan ylä- ja alareunan. Hyllystön kapeat sokkelilaudat hiottiin kahdelta leveältä sivulta. Miran ja minun yhteistyö pelasi jälleen todella hyvin tässä projektissa.

Hyllylevyjen hiontaa
Jyrsin
Pyöristetty yläreuna
Kahden naisen työpiste
Hyllylevyjä valmiina
Pitkiä sivuja valmiina
Sokkelilaudat hiottuna
Perjantaina kävimme noutamassa myymälän puolelta vanhan sivusta vedettävän puusohvan. Sohvan pohjaa oli muokattu aikaisemmin niin, että sitä ei enää voinut leventää tai kaventaa, vaan oli naulattu tietyn levyiseksi. Saimme tästä yhteistyöprojektin Miran kanssa. Puusohvalle tehtäisiin hionta ja maalattaisiin valkoiseksi. Irrotimme ensin etuosan sohvasta. Mira aloitti sen hionnalla ja minä aloitin hiomaan runkoa. Sohvan puuosat on aika lommoiset ja siinä oli paljon reikiä. Kittasimme pahimpia reikiä kaksi komponentti kitillä ja liimasimme puuosia kahdesta kohtaa.

Puusohva
Puusohvan runko ennen hiontaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti