sunnuntai 11. syyskuuta 2016

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: TYÖSSÄ OPPIMINEN vko 5

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Työssä oppiminen

Opetussuunnitelma 15osp: Työskentely alan työtehtävissä. Oppiminen toteutetaan työssä oppien toisena opiskeluvuotena. Tavoitteena työaikojen ja aikataulujen noudattaminen, työturvallisuusohjeiden noudattaminen, asiakaslähtöisyys, vuorovaikutuksessa toimiminen työtehtävien mukaisesti, materiaalien ja työtekniikoiden oikea valinta eri työtehtävissä, materiaalien kulutuksen laskeminen, materiaalikustannusten laskeminen, oman työn suunnittelu, eri toteutusvaihtoehtojen esittäminen asiakkaalle tai työpaikkaohjaajalle, oman toiminnan arviointi ja kehittäminen sekä laatuvaatimusten huomioiminen.
  
Työssäoppimispaikka: Fasetti Oy, verstas

Sain maanantaiaamuna seurakseni toisen työssä oppijan Miran, 17 vuotta. Mira on aloittanut maalarin opinnot Salpauksessa Vipusenkadulla viime vuonna, samoin kuin minä. Mira osoittautui todella näppäräksi pakkaukseksi ja saimme viikon aikana monta yhteistä projektia.

Ensimmäiseksi projektiksi sain Miran kanssa maanantaina ikkunapalkkien suojaamisen. Lyhyemmät palkit suojattiin maalatulle pinnalle tarkoitetulla leveällä teipillä ja oranssilla maalarin teipillä. Pidemmät palkit suojattiin pidemmästä päästä 22,5 cm kohdalta otetusta mitasta tarkasti millilleen aina palkin leveimmän kohdan loppuun. Lyhyempiin palkkeihin porasimme lisäksi 5 reikää tietylle etäisyydelle toisistaan ja palkin reunasta. Reikään tehtiin ensin 125m syvä reikä 12mm reikäporan terällä ja jatkettiin siitä läpi pitkällä, muistaakseni 6 tai 8mm puu poran terällä.


Lyhyimpiä palkkeja suojattuna
Pitkiä palkkeja suojattuna
15mm syvä reikä tehtiin tällä terällä
Tällä poran terällä porattiin loppu reikä
Iltapäivästä ehdin hetkeksi aikaa vanhojen tuolien kimppuun ja sain ensimmäisen tuolin valmiiksi. Tuolissa oli paljon pieniä yksityiskohtia joihin ei päässyt koneella, joten hiominen oli aikaa vaativaa puuhaa.

Ensimmäinen tuoli osina
Ensimmäinen tuoli valmiina
Tiistaina aamusta siirsimme Miran kanssa palkit yhteen kasaan hallin nurkkaan, pois työpöydiltä. Mira sai muuta työtä, minä jatkoin toisen tuolin siklauksella.

Keskiviikkona pääsimme Miran kanssa Janin puolelle tekemään LED listoja. LED listojen pinta hiottiin ensin hieman karheaksi P100 paperilla. Listat pyyhkäistiin puhtaaksi pölystä ja listan toiseen reunaan liimattiin led nauhaa. Nauhaa jouduttiin lyhentämään noin 5 cm. Minä hioin ja putsasin listoja. Samalla Mira liimasi nauhoja ja lyhensi ne oikeaan mittaan. Tämän jälkeen pyöristimme Janin katkaisemien kierretankojen päät ja pääsimme aloittamaan kasauksen. Listaan tuli 2 kierretankoa, joista toisen alle laitettiin sokeripala. Jossain vaiheessa kierretangot loppuivat kesken ja katkaisimme itse käsin niitä lisää. Lisäksi yksi lista maalattiin alumiinista valkoiseksi spray maalilla, jotta saimme koko 55 kappaleen erän täyteen. Olimme valmiita klo 14.

Listan hiominen
Toinen pää listasta
Valmis LED lista
Iltapäivällä minä jatkoin vanhan tuolin siklausta. Siklaus jatkui aina torstaille klo 11 saakka, jolloin saimme tehtäväksi purkaa pakettiautosta asiakkaan kirjastohuonetta varten tilattuja liimalevyjä. Siirsimme levyjä pieni kärry kerrallaan sisätiloihin. Kahdestaan työ sujui nopeasti. Purimme 2 kuormaa levyjä päivän aikaan.

Kuorma nro 2
Kuorma nro 1
Iltapäivällä sain valmiiksi vanhan tuolin siklaamisen. Aloitin tuolin hiomisen ja sain tuolin valmiiksi perjantaina yhdentoista maissa. Mira auttoi minua jalkaosan ja kannen kanssa. Tuolit täytyy vielä kasata ennen kuin ne viedään pintakäsittelyyn.

Vanhat tuolit hiottuna
Tuolit jäivät perjantaina odottamaan kasaamattomana maanantaita ja Jarnon paluuta sairaslomalta. Minun täytyy kysyä Jarnolta, mitä tehdään pienten reikien suhteen. Minulla on sellainen pelko, että reikiin jäänyt valkoinen maali saattaa paistaa petsin läpi ikävästi.

Perjantaiaamuna Mira aloittikin jo meidän seuraavaa yhteistä projektia. Vanha peililipasto tuli maalin poistoon ja uudelleen pintakäsiteltäväksi. Mira purki kaapista saranat, lukkopesät jne. ja aloitti laatikoiden siklaamisella. Minä liityin joukkoon ennen puolta päivää ja otin käsittelyyn lipaston rungon. Sininen maali lähti pois siklaamalla varsin helposti, mutta joltain kohdilta sinisen maalin alla oleva vihreä maali oli pahasti kiinni pohjalla olevassa mustassa vahassa.

Lipaston irtonaiset osat
Lipaston runko
Perjantaina ruualla sain välityönä kasata edellisenä päivänä maalauksesta tulleen, aikaisemmin minun hioman aurinkosarjan. Aurinkosarjan kasauksen aloittaessani huomasin, ettei maali ollut mennyt istuinosan puiden väliin ollenkaan. Kävin kysymässä Heliltä, onko jälki hänen mielestään hyväksyttävissä. Heli oli sitä mieltä, että tuoleja ei voisi luovuttaa asiakkaalle siinä kunnossa vaan ne oli korjattava pikaisesti. Kysyin neuvoa Esalta, joka kehotti minua purkamaan istuinosan kappaleiksi ja maalaamaan osat kokonaisena valkoiseksi. Tein työtä käskettyä. Purin istuinosan osiksi, hioin maalattavat kappaleet kevyesti ja maalasin ne spray maalilla valkoiseksi. Maalin kuivuttua kasasin istuinosat ja kasasin sarjan.

Osat hiottuna
Osat maalauksen jälkeen
Kasattu aurinkosarja
Upea maalattu pöydän kansi
Samalle asiakkaalle oli työn alla myös puinen kukkalauta, joka piti tapittaa ja liimata uudelleen. Kukkalauta oli saanut nyt pintaansa aurinkosarjan kanssa saman sävyisen valkoisen maalin ja näytti alkuperäiseen puiseen verrattuna todella hyvältä.

Kukkalauta maalattuna

Kukkalaudan maalattu pää
Muistatteko viime viikolla purkamani kolme satulavyötuolia? Nyt ne oli saanut verhoilun puolella uudet vyöt ja näyttivät aivan uusilta. Yllätyksekseni Helena oli myös kasannut tuolit, vaikka luulin sen kuuluvan minulle. Ehkä parempi niin, sillä verstaan puolella satulavyöt olisivat saattaneet likaantua.

Satulavyötuolit uudistettuna
Lopun päivästä käytin siklaamalla vanhaa peililipastoa. Päivän päätteeksi olin saanut kannen siklattua ja kannen suoran osan hiottua. Tästä on kiva jatkaa ensi viikolla!

Siklattu lipaston kansi
Hiottu lipaston kansi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti