sunnuntai 29. tammikuuta 2017

TILAUSTYÖN VALMISTAMINEN: PROJEKTITYÖ, VIIKKO 3

TILAUSTYÖN VALMISTAMINEN: Projektityö

Ohjaussuunnitelma 15osp: Opiskelija tekee asiakastyön, jonka laajuutta ja vaikeusastetta tarkastellaan etukäteen. Tavoitteet: aiemmin opittujen taitojen harjaannuttaminen, asiakaslähtöisyyden kehittäminen sekä mahdollisesti uuden taidon hankkiminen (esim. suunnittelusovelluksen käyttö). Opiskelija toteuttaa työn projektiluonteisesti ja tarkoituksenmukaista itsenäisyyttä noudattaen. Lisäksi työn edistymisestä ja vaiheista päivitetään blogia. Työn päätyttyä prosessi ja lopputulos esitellään eri dokumenteilla.

Opettajat: Mika Piipponen 

Kolmannella viikolla olen häärinyt koko asunnossa. Osassa asuntoa alkaa olla jo lattiaa ja lattialistoja vailla valmista.

Kylpyhuoneessa sain vedettyä kaikki silikonisaumat valmiiksi. Nurkissa sekä seinissä laatoituksen ja mattosauman rajassa käytin valkoista ja lattian rajassa beigeä silikonia. Olen itse silikonien vetämiseen tyytyväinen. Yhteen kohtaan kolhaisin alumiinisella työtasolla ja koska silikoni oli vielä märkää, siihen tuli kaksi pientä jälkeä. Jäljet on inhottavasti juuri vessan pöntön edessä, joten kolhuille täytyy varmasti tehdä jotain.

Laatoituksen ja maton sauma ennen silikonia
Ja sama silikonin laiton jälkeen
Kylpyhuoneen nurkka, seinässä silikoni
Silikonit vedettynä
Eteisessä syvennyksen katto on valmis. Käytin kattoon lattian päälle tehdyn alasokkelin lastulevystä tehtyä kantta. Kansi oli juuri oikean kokoinen, joten miksi ei? Syvennyksestä tuli kivan näköinen. Aion vetää akryyliä levyn ja seinien rajaan. Etuosassa tulee kulkemaan eteisen kattolista. Eteinen on myös maalattu kokonaan tällä viikolla. Katto samalla maalilla kuin olohuoneessa (Teknos Paneelikattomaali) ja seinät valkoisella Remonttiässällä.

Tällä viikolla laitoin kattolistat olohuoneeseen ja osaan eteistä. Pitkien 3,3m listojen laitto yksin ei ollut helppoa, mutta kuten aina aikaisemminkin, keksin keinot työskennellä yksin. Minulla oli kaksi alumiinista työtasoa, joiden avulla sain naulattua listan puoleen väliin saakka. Sitten listan toinen pää kesti jo itsestään.

Eteisen kattolista
Olohuoneen nurkka ennen listoitusta
Olohuoneen nurkka listoituksen jälkeen
Asiakas muuten yllätti minut tällä viikolla pitsalla. Pitsa oli kivaa vaihtelua banaaniin ja kreikkalaiseen jugurttiin verrattuna. Pitsa maistui työmaaolosuhteissa todella hyvältä.

Pitsayllätys
Keittiössä on tällä viikolla tapahtunut paljon. Allaskaappi on purettu ja viety pienjäteasemalle. Asiakas kävi piikkaamassa tiilen saumoihin uraa sähköjohdolle. Liesituulettimelle tarvittava sähköpistoke täytyy siirtää seinässä oikealle ylös. Sähkömies kävi tekemässä sähkötyöt ja asensi vanhaan pistorasiaan muurauskannen.

Siirretty sähkörasia
Sähkömiehen lähdön jälkeen minä tein keittiön putkien koteloinnin valmiiksi. Keittiössä kaappien purun yhteydessä huomasimme, että kotelointi ei jatkunut loppuun saakka. Poistin asiakkaan kanssa tehdyn päätöksen mukaisesti koteloinnin etulevyn. Jatkoin koteloinnin runkoa seinään saakka. Koteloinnin alapuolelle kävin sahauttamassa asiakkaan isän luona sopivan kokoisen lastulevyn ja ruuvasin sen kiinni tekemääni runkoon. Etulevyksi asiakas toi valmiiksi mittaan sahatun 8mm koivuvanerin. Etulevy on nyt vain 10mm pidempi kuin koteloinnin alapuoli.

Koteloinnin etulevyyn jouduin tehdä pienen loveuksen putkien kannattimien takia. Tässä hommassa oli tarkka mittaaminen sekä isän vinkin perusteella ostettu taltta hyvänä apuna. Maalasin vanerin heti kerran valkoisella seinämaalilla valkoiseksi.

Purettu kotelointi ennen
Putken kannattimille tehty loveus
Etulevy paikoillaan
Kertaalleen maalattu kotelointi
Koteloinnin osa ennen
Koteloinnin osa nyt
 Sain keittiön putkikotelon lisäksi keittiön ja eteisen välissä olevan koteloinnin rungon valmiiksi tällä viikolla. Ensi viikolla pääsen toivottavasti levyttämään ja tasoittamaan sen.

Keittiön ja eteisen välinen kotelointi runkovalmiina
Tasoitin keittiön tiiliseinän Weberin oikaisulaastilla. En ole koskaan tasoittanut seinää moisella aineella ja koin tasoittamisen erittäin vaikeaksi. Laasti ei levittynyt hyvin. Se muuttui seinässä nopeasti kokkareiseksi ja pinnasta tuli melko rosoinen. Päätin antaa seinän kuivua ennen kuin tekisin uusia suunnitelmia seinän tasoituksen suhteen.

Seinä ennen tasoitusta
Seinä laastin levityksen jälkeen
Seinän kuivuttua totesin sen olevan edelleen epätasainen, mutta laatoitusta ajatellen tarpeeksi tasainen. Päätin tässä vaiheessa tehdä laatoituksen valmiiksi ja antaa seinän tasoittamisen hautua vähän aikaa.

Olimme asiakkaan kanssa päättäneet projektin alussa säilyttää vanhan laatoituksen, jatkaa laatoitusta tarvittava määrä ja maalata koko laatoitus sitten kaakelimaalilla valkoiseksi. Oikean kokoisen laatan löytäminen oli hieman hankalaa, sillä osa kaupoista myy 15 x 15 laattana 14,7 cm laattaa. Projektikohteen laatta oli kuitenkin tasan 15 x 15, joten uuden laatan tuli olla saman kokoinen. Paikallisesta Värisilmästä löytyi oikean kokoista laattaa. Samalla sain lainaksi laattaleikkurin.

Irrotin neljä laattaa, kaksi vasemmassa seinästä reikien vuoksi ja kaksi takaseinästä. Takaseinässä olevat laatat olivat puoliksi irti ja todella vinossa. Lainaksi saadun laattaleikkurin terä oli todella huono. Rikoin aluksi pari laattaa, koska terä ei leikannut ja painoin terää liikaa. Lisäksi laatta ei leikkautunut kunnolla terän viivaa pitkin vaan laatta oli aina toisesta suunnasta puoli senttiä isompi kuin toisesta. Lisäjännitystä tähän toi se, että parin laatan rikkomisen jälkeen minulla oli tasan tarvittava määrä laattoja jäljellä. Yhtään ylimääräistä laattaa ei siis ollut. Lopulta selvisin laatoituksesta aika hyvin pistein. Saumasin laatoituksen harmaalla sauma-aineella.

Takaseinä ennen laatoitusta
Takaseinä laatoituksen jälkeen
Vasen seinä ennen laatoitusta
Vasen seinä laatoituksen jälkeen
Laatoitusta lähempää

Ennen laatoituksen maalaamista päätin käydä laatoituksen yläpuolella olevan seinän tasoituksen kimppuun. En halunnut koskea enää oikaisulaastiin. Hioin oikaisulaastilla tasoitetun pinnan ja aloin tasoittamaan sitä hieno tasoitteella. Kun olin vetänyt tasoitetta pari kertaa, huomasin pintaan muodostuvan todella makean efektin. Soitin heti asiakkaan paikalle. Asiakkaan mielestä pinnasta tulisi makea, mutta hän halusi hieno tasoitteen levitettävän hieman pyörein liikkein. Lopulta teimme seinän yhdessä. Asiakas levitti tasoitetta, hieman pyörein liikkein ja minä tulin perässä tavallisen pensselin kanssa häivyttäen lastan jälkiä. Seinästä tuli upea. Ehdotin asiakkaalle, että lakkaisimme pinnan. Näin pinta olisi kestävä ja pesun kestävä.

Hienolaastilla tehty efektiseinä
Efeltipinta läheltä
Ehdin maalata keittiön laatoituksen tällä viikolla kertaalleen valkoisella kaakelimaalilla. Ensi viikolla maalaan sen toistamiseen. Toivottavasti siitä tulee hieno.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti