tiistai 3. tammikuuta 2017

TOTEUTTAMISEN SUUNNITTELU: KALUSTEIDEN KOKOONPANO JA ASENNUS

TOTEUTTAMISEN SUUNNITTELU: Sisustustyöt

Ohjaussuunnitelma 15osp:  Opiskelija suunnittelee asiakkaalle tai annettuun tilaan sisustuskokonaisuuden. Harjoitellaan tilasuunnittelun perusteita, materiaalivalintaa sekä tilan stailausta. Perehdytään alan käytössä olevaan suunnitteluohjelmaan ja harjoitellaan ohjelman käyttöä. Lasketaan pinta-aloja, materiaalimenekkejä, oman työn palkkaa sekä lasketaan työkokonaisuudelle hinta. Harjoitellaan asiakkaan kanssa kommunikointia ja esitellään "pientä pintaremonttia" -tyylisesti koko luokalle sisustussuunnitelmat.

Opettajat: Jyrki Taimisto

Viimeisillä kalusteiden kokoonpano ja asennus tunneilla viimeistelimme tilauskeittiöiden kaapistot ja pakkasimme kaapistot kuormalavoille kuljeusta varten. Alun perin meidän piti mennä asentamaan toinen tilauskeittiöistä Salpauksen talotyömaalle Heinolaan, mutta tämä ei onnistunut. Talotyömaan huoneet eivät valmistuneet ajoissa.

Edellä mainitusta syystä harjoittelimme esim. upotus sahan käyttöä koululla. Tämä saha olikin todella hyvä peli! Jos keittotasolle tehtävä aukko pitää pysyä -0 / +1 mm rajoissa, on sahauksen oltava tarkka. Upotus sahalla se onnistuu. Teimme levytavarasta harjoitusta varten keittotason, jota sitten testasimme tekemäämme aukkoon.

Levytavarasta tehty keittotaso
Upotus saha ja harjoitteluraidat
Valmis aukko
Upotettu keittotaso
Syksyllä viimeisellä Heinolan talotyömaalla käynnillä ilmoittauduimme Kirsin kanssa tekemään uudet lauteet keväällä viimeistelemäämme Salpauksen rakentamaan omakotitaloon. En tiedä kuka lauteet oli alun perin tehnyt, mutta nyt ne oli todettu kohteeseen sopimattomiksi. Suunnittelimme Kirsin kanssa kohteeseen uudet lauteet 160mm leveästä vaaleasta haavasta. Suunnittelimme lauteet niin, että lauteet tehtiin pitkittäin olevista laudoista. Näin ylälauteeseen tuli 4 lautaa ja alalauteeseen tuli 3 lautaa.  Selkänojaan ja lauteiden väliin teimme 2 lautaa. Runkorakenne tehtäisiin kohteessa myöhemmin 2x4" höylätystä laudasta. Suunnittelimme myös netistä löydetyn kuvan perusteella upean saunajakkaran. Saunajakkaran teossa olin mukana vain osin. Saunajakkaran puutavara sahattiin 45 asteen kulmassa mittaan. 2x4" höylätystä laudasta tehty tukirakenne kiinnitettiin jakkaraan ruuveilla. Ruuveille tehdyt reiät peitettiin itse tehdyillä puutapeilla. Jakkaran alle laitettiin säädettävät jalat kosteuden imeytymisen estämiseksi.

Mittaan sahattu laudetavara, reunat pyöristetty
Ylälauteen ritilä alhaalta päin kuvattuna
Ylälauteen ritilä valmiina
Lauderitilät valmiina
Saunajakkaran sivureiät
Puutappien tekoa
Puutapit ennen mittaan sahausta
Saunajakkaran tukirakenne
Saunajakkara valmiina. Hionta tekemättä.

Kalusteiden kokoonpano ja asennus jakso on nyt suoritettu. Opin tällä kurssilla paljon. Kalusteiden kokoonpanon ja asennuksen lisäksi pääsin tutustumaan myös saunan lauteiden rakenteisiin ja niiden valmistamiseen sekä tutustuin uusiin työkoneisiin. Viimeisellä tunnilla opettaja antoi jokaiselle henkilökohtaisesti palautteen ja koko kurssin aikana suoritetun näytön arvioinnin. Sain kurssista K3 arvosanan (arvostelu 1-3). Opettajalta saadun hyvän palautteen perusteella tunnen olevani ERITTÄIN valmis seuraavassa jaksossa suoritettavan projektityön suorittamiseen.

Projektityö on siis yhden jakson (10 viikkoa) kestävä projekti, tilaustyön valmistaminen. Minun projektini on 36 neliön yksiön täydellinen pintaremontti sekä uuden keittiön valmistaminen ja asentaminen. Tästä projektista tulette siis kuulemaan seuraavan 10 viikon ajan. Itse olen todella innoissani!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti