sunnuntai 12. helmikuuta 2017

TILAUSTYÖN VALMISTAMINEN: PROJEKTITYÖ, VIIKKO 5

TILAUSTYÖN VALMISTAMINEN: Projektityö

Ohjaussuunnitelma 15osp: Opiskelija tekee asiakastyön, jonka laajuutta ja vaikeusastetta tarkastellaan etukäteen. Tavoitteet: aiemmin opittujen taitojen harjaannuttaminen, asiakaslähtöisyyden kehittäminen sekä mahdollisesti uuden taidon hankkiminen (esim. suunnittelusovelluksen käyttö). Opiskelija toteuttaa työn projektiluonteisesti ja tarkoituksenmukaista itsenäisyyttä noudattaen. Lisäksi työn edistymisestä ja vaiheista päivitetään blogia. Työn päätyttyä prosessi ja lopputulos esitellään eri dokumenteilla.

Opettajat: Mika Piipponen 

Alkuviikosta kasailin keittiön yläkaappeja. Mikrokaapin kanssa meni paljon aikaa. Koulun valikoimissa ei ollut mikrokaappia, joten jouduin rakentelemaan sen itse. Mikrokaapin alapohja on lyhennetty alakaapin 570mm syvästä alapohjasta. Mikrokaapin alapohjan syvyys on nyt 380mm. Nauhoitin levyn nauhoittamattomat sivut Bilteman reunanauhalla. Mikrokaapin ovea varten on tehty uudet reiät, koska komeron yläkaapin oven saranan reijät eivät olleetkaan samalla kohdalla kuin normaalissa yläkaapissa. Lisäksi porasin mikrokaapin ylimmäistä hyllylevyä varten uudet reijät, jotta se olisi oven alaosan kanssa tasan. Kaapit jäivät odottamaan, jotta saisin jonkun kanssani nostamaan kaapit seinälle.

Kaappien kasauksen jälkeen asensin keittiöön uuden laminaattilattian. Lattia näyttää upealta.

Keittiön uusi laminaattilattia
Asiakas tuli yhtenä päivänä apuun asentamaan liesituuletinta. Keittiö alkaa näyttää jo melko valmiilta. Asiakkas pyysi käydessään mahdollisuutta saada avolokerikkoa peitelevyn sijaan keittiön takaseinän oikeaan nurkkaan. Lupasin toteuttaa toiveen. Kavensin koululla 30cm alakaapin runkoa niin, että kaapista tuli 21cm leveä.

Liesituuletin paikoillaan, avohylly puuttuu
Avohylly paikoillaan
Asiakkaan isä tuli avukseni puolessa välissä viikkoa ja nostimme aikaisemmin kasaamani yläkaapit paikoilleen. Asiakkaan käydessä myöhemmin, pyysin apua myös jääkaappipakastimen peitelevyjen sekä sen yläkaapin kiinnityksee. Asiakkaan lähdettyä asensin seinälle kiinnitettyihin kaappeihin ovet ja vetimet. Sain osan sokkeleistakin paikoilleen tällä viikolla.

Yläkaapit paikoillaan
Vetimiä paikoillaan
Jääkaappipakastimen peitelevyt ja yläkaappi paikoillaan




Asensin olohuoneeseen ja eteiseen uuden lattian. Samaa laminaattia kuin keittiössä. Tein laminaatin kahdessa osassa. Ensin siivosin tavarat pois huoneen oikealta puolelta. Tein sinne lattian ja siirsin tavarat toiselta seinältä valmiin lattian päälle. Syvennyksessä tein lattian kaksin kertaisena korkoeron vuoksi. Kylpyhuoneen oven kohdalla oli oltava tarkkana, sillä oven karmia ei aiottu lyhentää. Asunto sai nopeasti uuden ilmeen, kun vanha kellastunut lattia vaihtui uuteen.

Huoneen oikea seinusta ennen laminaattia
Sama seinusta laminaatin jälkeen

Näkymä eteisen käytävästä huoneen oikeaan seinustaan
Näkymä huoneen nurkasta eteiseen
Syvennyksen lattia ennen laminaattia
Asunnon ilme alkaa raikastua

Asiakas toimitti minulle kylpyhuonetta varten puisia valkoiseksi maalattuja kattolistoja. Listoitin niillä kylpyhuoneen katon. Vesiputkia varten piti tehdä useampi kolo. Kolojen teossa piti olla todella tarkkana, sillä listaa ei ollut yhtään hukattavaksi. Onnistuin kolojen teossa mielestäni hyvin.

Nurkka ennen listoitusta
Nurkka listoitettuna
Takaseinä ennen listoitusta
Takaseinä listoitettuna
Maalasin asiakkaan pyynnöstä asunnon väliovet valkoiseksi. Pesin ensin ovet maalarinpesulla, hioin kevyesti ja maalasin ne sitten kahteen kertaan Helmi 30 kalustemaalilla. Maalasin myös karmit kahteen kertaan samalla maalilla. Kylpyhuoneen ovessa oli pahat kulumajäljet sisäpuolella, jotka pahenivat kevyestä hiomisesta. Maalauksella jäljet peittyivät hyvin.

Kylpyhuoneen oven kulumajäljet
Ovien maalaus käynnissä
Ovet kuivamassa
Kylpyhuoneen karmi ennen maalausta
Kylpyhuoneen karmi maalattuna
Tällä viikolla sain asennettua myös kaikki lattialistat. Lattialistana oli puinen valkoiseksi maalattu 42 x 12mm lattialista. En hoksannut ottaa montakaan kuvaa kuvaa ennen listoitusta. Ainoastaan pikkueteisestä hoksasin ottaa ennen ja jälkeen kuvat. Listojen asennuksen jälkeen olohuone ja eteinen on nyt kokonaan valmiita.

Pikkueteisen vanhat listat
Pikkueteisen uudet listat
Syvennyksen lattian ennen uutta laminaattia ja listoja
Syvennyksen lattia laminaatin ja listoituksen jälkeen
Liimasin torstaina keittiön laatoituksen rajoihin muovilistat. Muovilistaa piti yläosasta hieman kaventaa, jotta se istui laatan päälle nätisti. Listaa tuli sekä yläkaappien alle että takaseinälle laatoituksen päälle.

Takaseinän laatoituksen päällä oleva lista
Muovilista kaapin alla laatoituksen päällä
Asiakas toi torstaina uudet poistoilmaventtiilit. Lisäksi hän toimitti peitelevyn keittiön katossa olevan poistoputken ympärille. Ehdotin ensin, että olisin tehnyt putken ympärille paikan kipsilevystä. Tämä asiakkaan toimittama peitelevy oli kuitenkin tosi näppärä liimata ja kun vielä maalasin sen katon sävyyn, se on aika näkymätön. Listoitin venttiilin kohdan ja nyt keittiön kaikki kattolistat ovat paikoillaan.
Venttiili ja peitelevy
Venttiili, maalattu peitelevy ja viimeinenkin keittiön kattolista paikoillaan
Viikon päätteeksi siivoilin ja fiksailin listojen naulan reikiä maalilla. Sahailin myös roskavaunua varten kalustelevyä oikeaan mittaan.

Ensi viikolla saan keittiön tasot. Keskiviikkona teen ostosreissun Ikeaan asiakkaan puolesta. Ostoslistalla on mm. kylpyhuoneen uusi allaskaluste sekä keittiön allas. Uskon, että ensi viikolla projekti tulee päätökseen. Tuntuu jo hieman haikealta, sillä tämä on ollut todella kivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti