sunnuntai 26. helmikuuta 2017

TILAUSTYÖN VALMISTAMINEN: SISKON KEINUTUOLI, OSA 1

TILAUSTYÖN VALMISTAMINEN: Projektityö

Ohjaussuunnitelma 15osp: Opiskelija tekee asiakastyön, jonka laajuutta ja vaikeusastetta tarkastellaan etukäteen. Tavoitteet: aiemmin opittujen taitojen harjaannuttaminen, asiakaslähtöisyyden kehittäminen sekä mahdollisesti uuden taidon hankkiminen (esim. suunnittelusovelluksen käyttö). Opiskelija toteuttaa työn projektiluonteisesti ja tarkoituksenmukaista itsenäisyyttä noudattaen. Lisäksi työn edistymisestä ja vaiheista päivitetään blogia. Työn päätyttyä prosessi ja lopputulos esitellään eri dokumenteilla.

Opettajat: Mika Piipponen

Alkuperäinen projektityöni valmistui hyvissä ajoin ennen jakson päättymistä. Kysyin opettajalta mahdollisuutta tehdä projektin puitteissa koululla vielä ylimääräisen tilaustyön, siskon keinutuolin. Keinutuoli on alun perin kotoisin siskon miehen isän lapsuudenkodista.

Keinutuolin vanha verhoilu

Purimme siskon kanssa keinutuolin vanhat pehmusteet jo kesällä 2015. Sen jälkeen keinutuoli jäi vanhempien vintille säilytykseen. Kuljetin keinutuolin Orimattilaan syksyllä 2016. Olin alun perin luvannut siskolleni verhoilla keinutuolin tässä koulun projektityöjaksossa, mutta projektityön pitikin olla laajempi. Hyvä siis, että sain alkuperäisen projektityöni valmiiksi. Näin pääsin verhoilemaan tämän keinutuolin koululla, jossa on hyvät välineet ja ammattitaitoiset opettajat neuvomassa.

Keinutuolissa oli liitoskohtia, jotka vaativat uudelleen liimaamista. Liitokset olivat toisessa jalaksessa ja toisessa käsinojassa. Liitoksia oli korjattu aikaisemmin puutapeilla ja ruuveilla. Liitoksia avatessani huomasin, että myös tuolin istuinosan toinen puoli oli irti selkänojasta sekä samalta puolelta jalan liitos jalakseen. Avasin myös toisen käsinojan liitoksen varmuuden vuoksi.

Liimana käytettiin Soudal Pro 45P polyuretaaniliimaa. Liima on tavallista uretaania hienojakoisempaa ja reagoi kosteuden kanssa. Liitokset tuli kostuttaa suihkupullolla ennen liiman levitystä. Uretaaniliima on erityisen hyvä tuote vanhojen liitosten liimauksessa, sillä se täyttää kaikki kolot turpoessaan. Puuliima sitä vastoin kutistuu kuivaessaan.


Jotta käsinojat sai puristuksiin, tein puristusjigit paksusta vanerista opettajan ohjeen mukaan. Käsinojat oli toisesta päästä ruuvattu kiinni pöytään, jotta ne pysyivät paikoillaan.

Työpiste koululla
Jalaksen alkuperäinen liitoskohta. Puutapit on jo poistettu tässä kuvassa

Puristusjigi ennen sahausta
Käsinojat puristuksissa

Keinutuoli liimaukset puristuksssa
Liimauksia tehdessäni huomasin, että keinutuolin musta maali lähti irtoamaan helposti. Tutkimme opettajan kanssa maaleja. Musta lakka on sellakkaa ja sen alla on tumman ruskea petsi. Nämä yhdessä eivät ole pitkäaikainen pari. Päätin poistaa mustan lakan siklaamalla ja hioa pinnat epäkeskohiomakoneella puupuhtaaksi. Tällä tavoin saisin uudelle maalille hyvän pohjan. Uusi maali on musta Tikkurilan Helmi 30 kalustemaali.

Käsinojan siklausta

Siklattu ja alkuperäinen käsinoja


Keinutuoli hiomahuoneen pöydällä ennen hiontaa

Puhtaaksi hiotut pinnat ja vielä yksi liimaus puristuksissa
Kittasin kolot valkoisella autokitillä opettajan ohjeen mukaisesti. Kittauksen kuivuttua hioin pinnat sileiksi.

Olin päättänyt tehdä keinutuolin selkänojaan napituksen. Napitusta varten oli vaihdettava selkänojan kovalevy vaneriin. Suunnittelin napituksen pahville ja porasin pahvin avulla reiät vaneriin. Vaneri on kiinnitetty selkänojaan hakasnaulaimella.

Porasin pahvin avulla reiät selkänojan vaneriin

Selkänojan vaneri paikoillaan
Vanerin kiinnittämisen jälkeen pääsin maalaamaan. Maali imeytyi puhtaaseen puuhun hyvin ja maalaamon erityisen kovasti ilmastoidussa tilassa maali meinasi kuivaa liian nopeasti. Maalatessa sai siis olla nopea.
Runko maalattu ensimmäisen kerran
Ehkä maalin nopean kuivumisen vuoksi tein käsinojia maalatessani emämokan. Pudotin käsinojat vahingossa lattialle. Toinen käsinojista tipahti lattiaan juuri sellaisessa kulmassa, että suurin paine kohdistui liimattuun liitoskohtaan. Liitos aukesi. Voin sanoa, että harmitti. Positiivista asiassa oli, että aikaisemmin tekemäni puristusjigit löytyi roskakorista.

Käsinoja uudelleen liimauksessa
Keinutuoli jäi perjantaina siihen vaiheeseen, että runko on maalattu valmiiksi. Toinen käsinoja on maalattu kertaalleen ja toinen käsinoja on maalaamatta ja liimattuna uudelleen. Hiihtoloman jälkeen maalaan käsinojat valmiiksi ja pääsen itse verhoilun pariin.

Mukavaa hiihtolomaa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti