sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

PALVELUN TOTEUTTAMINEN: TYÖSSÄ OPPIMINEN, VIIKKO 1

PALVELUN TOTEUTTAMINEN: Työssä oppiminen

Opetussuunnitelma: Palvelun toteuttamisen kokonaisuuteen kuuluvien puutöiden, maalaustyön perusteiden ja sisärakennustöiden harjoittelu työmaaolosuhteissa. Palvelun toteuttamisen ammattiosaamisen näyttö, osa 2 annetaan työmaalla. Työssä oppimisen kokonaisuus on 15 op.

Paikka: RAKENNUSLIIKE OLAVI JÄRVINEN OY, Liinuminkatu 3, Hollola

Rakennusliike Olavi Järvisen rivitalotyömaa sijaitsee Hollolassa, Liinuminkatu 3:ssa. Kohteeseen on valmistumassa kaksi viiden asunnon rivitaloa, talot A ja B.

Aloitin työssä oppimisviikkoni lyhyen yleisperehdytyksen jälkeen ulkomaalauksilla. Talo B:n terassin puurakenteet piti maalata toiseen kertaan tiilenpunaisella maalilla. Ilma oli aamulla mitä mahtavin. Aurinko paistoi ja ilma oli raikas.

Asemakaavaa taloista A ja B

Terassien puurakenteet
Maanantaina iltapäivän puolella pääsin sisähommiin. Alonson opastuksella ja valvonnassa vedin silikonisaumoja talossa A kylpyhuoneisiin ja saunoihin. Kylpyhuoneiden ja saunojen lattiat oli hyvin suojattu. Suojaukset oli tarkoituksella toteutettu niin, että nurkkiin jäi noin 5cm tyhjää tilaa. Näin silikonisaumat pystyi vetämään hyvin suojauksista huolimatta.

Silikonisaumojen vetoa
Tiistaina pääsin saumaamaan mestarin valvonnassa B6 asunnon kylpyhuoneen valkoisia seiniä valkoisella sauma-aineella. Aloittelijalta kolmen valkoisen seinän saumaamiseen meni melkein päivä. Annettakoon se minulle anteeksi. Olin omaan työhöni lopulta tyytyväinen. Keskiviikkona jatkoin saumaamalla vaalean harmaalla saman asunnon kylpyhuoneen harmaan tehosteseinän ja vessan tehosteseinän sekä lattian. Lattiaan käytettävä sauma-aine on erilaista kuin seinään ja se jämähtää todella nopeasti. Siksi lattian saumaamisessa pitää olla nopea. Ehdin kuitenkin aloittelijana hyvin saumata pienen vessan ennen aineen jämähtämistä.

Kaksi B6 kylpyhuoneen seinistä ennen saumausta

ja saumauksen jälkeen

Kylpyhuoneen tehosteseinä heti saumauksen jälkeen
B6 vessan tehosteseinä heti saumauksen jälkeen

B6 vessan lattia saumauksen pesun jälkeen
Keskiviikkona iltapäivällä ja torstaina valmistelin asuntojen B7 - 10 kylpyhuoneiden, saunojen ja vessojen lattioita sekä tehosteseiniä saumausta varten. Valmistelulla tarkoitan sitä, että laatat ja varsinkin laattasaumat pestään hyvin mahdollisista laastijäämistä ja lopuksi laattasaumoista imuroidaan roskat hyvin pois. Seinät suojataan maalarin teipillä, jotta eri värinen sauma-aine ei sotkisi valmiiksi saumattuja valkoisia saumoja.

B8 asunnon kylpyhuone valmistelussa saumausta varten

B8 asunnon tehosteseinä valmisteltu saumausta varten
Perjantaina valmistelin Alonsolle B6 - 10 asuntojen kylpyhuoneiden ja vessojen nurkat silikoneja varten valmiiksi. Siivooja ei ollut vielä ehtinyt kiillottamaan laattoja, joten pyyhin puhtaalla rentulla kaikki nurkat puhtaaksi. Näin Alonso pääsi tulemaan perässä vetämällä silikoneja nurkkiin.

Perjantaina iltapäivällä Alonso kysyi, haluaisinko laatoittaa B8 - 9 saunojen seinien laattarivit. Alonso antoi ohjeet ja toimitti välineet sekä valmiiksi sekoitetun saneerauslaastin. Laatoitin hänen valvonnassaan kaksi saunaa kahdessa tunnissa. Ja kaksi tonnia tienattu, kuten Alonso opetti vitsailemaan työn valmistuttua.

B9 saunan seiniä ennen laatoitusta

ja laatoituksen jälkeen

B9 saunan toinen seinä ennen laatoitusta

ja laatoituksen jälkeen
Laatoituksen jälkeen oli aika lähteä viikonlopun viettoon. Nyt voin sanoa, että ensi viikolla pystyisin luottavaisin mielin laatoittamaan itsekseni saunan seiniä, saumaamaan vessan lattioita ja kylpyhuoneen seiniä sekä vetämään silikoneja. Mitähän kivaa se ensi viikko tuokaan tullessaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti