lauantai 11. kesäkuuta 2016

SISUSTUSTYÖN TEKEMINEN: LAMINAATIN ASENTAMINEN

SISUSTUSTYÖN TEKEMINEN: Laminaatin asentaminen

Opetussuunnitelma 15osp: Opiskelija perehdytetään nauhoitus- ja tasoitustöihin, maalaustöihin, tapetointiin, laatoitukseen, laminointiin, panelointiin, listoitukseen. Opiskelija perehtyy töissä käytettäviin materiaaleihin ja työtekniikkoihin. Opiskelija tulee hallitsemaan työvälineet ja koneet sekä osaa huolehtia niiden kunnossapidosta ja huollosta. Opiskelija perehtyy ammattiterminologiaan ja käyttää työssään tila- ja rakennuspiirustuksia sekä muita suunnitelmia. Opiskelijan tulee ottaa työskentelyssään huomioon työturvallisuus, noudattaa aikatauluja ja hallitsee ajankäytön. Lisäksi opiskelijan tulee oppia yhteistyön tekeminen suunnittelijoiden ja eri alojen ammattilaisten kanssa. Osa-alueesta suoritetaan näyttö.
 
Opettaja: Markku Eertola

Tehtävä: Laminaatin asentaminen

Toiseksi viimeisimpänä aihealueena ennen koulun päättymistä meillä oli laminaatin asentaminen. Opettaja kertoi meille ohjeita laminaatin asentamiseen ja näytti laminaattileikkurin käytön. Opettaja korosti sitä, että laminaatin saumojen tulisi osua siististi samoille etäisyyksille eikä juosta miten sattuu.

Aloitin valitsemalla laminaatin. Koska laminaattivarasto oli rajallinen, otin samaa laminaattia kahdessa eri värissä. Luin opettajan ohjeen mukaan paketin sisällä olevan asennusohjeen. Ohjeesta tarkistettiin mm. elämisvara ja laminaatin sauman minimi limitysetäisyys. Tein suunnitelman kuinka saisin laminaatin saumat juoksemaan siististi. Laminaatin alle laitettiin solumuovi.

Laminaatti oli Pergo original laminaatti. Elämisvaraksi jätin 5mm ja sauman minimi limitysetäisyys oli 30cm. Katkaiseminen tehtiin laminaattileikkurilla. Tämä laminaatti oli todella mielekästä asentaa, sillä jokaisen palan pystyi laittamaan itsenäisesti paikalleen napsauttamalla.

Lattia ennen laminaattia
Suunnitelma
Valmis laminaatti
Seuraavaksi vaikeustasoa nostettiin ja tehtävänä oli asentaa laminaatti diagonaaliin. Lisäksi lattiaan ruuvattiin puukepin pätkiä matkimaan vesijohtoputkia.

Tällä kertaa otin laminaatin, johon ei ollut asennusohjetta. Tein laminaatin samoilla periaatteilla kuin aikaisemman Pergo laminaatin. Tässä laminaatissa piti koko pituus tehdä ensin valmiiksi ja nostaa se sitten kokonaisena edellisen ponttiin. Se oli hieman työlästä. Diagonaaliin asentaminen ei sinällään eroa paljoakaan suoraan asennettavasta laminaatin asennuksesta. Molemmissa aloitus on tehtävä tarkasti, että laminaatti lähtee suoraan tai diagonaalissa suorakulmaisesti nurkasta. Diagonaalissa katkaisu tehtiin katkaisusirkkelillä. Putken reikien paikat tehtiin oksaporanterällä ja kuviosahalla.

Ensimmäiset vesijohdon reiät tein väärin. Jos putket olisi jatkuneet oikeasti kattoon asti, ei laminaattia olisi saanut paikoilleen. Toiset tein oikein ohjeen mukaan. Laminaattikin loppui kesken, joten jouduin käyttämään jämäpaloja lopussa. Opettaja hyväksyi työni ja antoi suoritusmerkinnän. Ennen kuin olin hoksannut ottaa valmiista lattiasta kuvaa, olin jo innoissani purkanut lattian puoleen väliin. Siksi koko lattiasta ei ole kuvaa!

Kuvitteelliset vesijohdot
Aloitus
Valmis laminaatti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti