keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

SISUSTUSTYÖN TEKEMINEN: LAATOITUS

SISUSTUSTYÖN TEKEMINEN: Laatoitus

Opetussuunnitelma 15osp: Opiskelija perehdytetään nauhoitus- ja tasoitustöihin, maalaustöihin, tapetointiin, laatoitukseen, laminointiin, panelointiin, listoitukseen. Opiskelija perehtyy töissä käytettäviin materiaaleihin ja työtekniikkoihin. Opiskelija tulee hallitsemaan työvälineet ja koneet sekä osaa huolehtia niiden kunnossapidosta ja huollosta. Opiskelija perehtyy ammattiterminologiaan ja käyttää työssään tila- ja rakennuspiirustuksia sekä muita suunnitelmia. Opiskelijan tulee ottaa työskentelyssään huomioon työturvallisuus, noudattaa aikatauluja ja hallitsee ajankäytön. Lisäksi opiskelijan tulee oppia yhteistyön tekeminen suunnittelijoiden ja eri alojen ammattilaisten kanssa. Osa-alueesta suoritetaan näyttö.
 
Opettaja: Petri Vannula

Tehtävä: Laatoitus

Laatoituksen ensimmäisenä päivänä kävimme teoriatasolla läpi vedeneristämistä, koska muutoin se ei kuulu meidän koulutusohjelmaan. Kävimme päivän aikana myös vähän välitilalaatoitukseen liittyviä ohjeita läpi, joita pääsimme pikkuhiljaa kokeilemaan seuraavana päivänä.

Jokaiselle opiskelijalle oli varattu oma pieni koppi, jossa piti olla seuraavat asiat huomioituna: laatoituksen alareuna 90cm kohdalle, laatoitusta piti tehdä 80cm korkeasti (normaalisti välitilan korkeus on 50cm), vasemmalle sivulle ruuvattiin puukiekot laatoituksen kohdalle kuvaamaan vesiputkia, takaseinälle piti mitoittaa liesi ja liesituuletin ja oikealle seinälle piti mitoittaa joko ylös nostettu tai alas laskettu mikrokaappi sekä astianpesukone ja sille puukiekko vesiputkea varten myös laatoituksen kohdalle.

Minun seinään suunnittelin takaseinälle 60cm lieden yläpuolelle huuvan mallisen liesituulettimen, joten laatoitus jatkuu kattoon saakka. Oikean puoleisella seinällä mikrokaappi on laskettu alas.

Teimme listojen avulla keittiökaapistoja imitoivia linjoja ja lopulta noita listoja vasten tehdään laatoituksen viimeistelevä silikonisaumaus. Ennen laatoitusta tapetoimme palstautuvalla tai Vlies tapetilla laatoituksen alle jäävät pinnat, jotta laatoitus olisi nopeampi poistaa ennen seuraavaa laatoituskertaa.

Kuvitteellinen seinä mittausten, listojen ja tapetoinnin jälkeen
Tässä vaiheessa suunnittelimme laattajaon valmiiksi ja teimme pystysuorat viivat jokaisen seinän keskelle vatupassia apuna käyttäen.

Laatoituksen työvälineet: vatupassi, laastisanko n. 25l, saneraauslaastia, laastisekoitin (kts. alla oleva kuva) tai akkuporakoneeseen liitettävä laastivispilä, laatan koollo tarkoitettu laastikampa, laastin ottamiseen tarkoitettu muurauskauha, halutun sauman levyinen saumanaru tai laattaristit sekä märkä rätti tai sieni ylimääräisen laastin pyyhkimiseen laattojen pinnalta.  

Laastina käytimme Vetonit Saneerauslaastia. Sekoitussuhde 6 litraa vettä ja 20kg laastia. Emme käyttäneet mitään mitta-astioita, mutta tarkoitus oli tehdä laastia 2 litralla vettä ja 1/3 pussilla laastia. Sekoituksen jälkeen odoteltiin 10 minuuttia ja pyöräytettiin vielä laasti kertaalleen vispilällä läpi. Tuon 10 minuutin aikana kaikki laastin ainesosat ehtivät tekeytyä ja laastista tulee tasalaatuista.

Laastin sekoitusta

Laasti levitettiin seinään 15 x 15 cm laatan koolle sopivalla laastikammalla (hammaskoko 6 x 6). Ensimmäinen laatta otettiin irti ja tarkastettiin, että laastin peittävyys oli 90 %. Jos peittävyys ei ollut tarvittava, laastia piti laimentaa tai lisätä laastia seinään. Laastia pitää levittää tasaisesti, jotta laatat eivät jää epätasaisesti eri korkoon.

Tältä näyttää tasainen kamman jälki

Hyväksyttävä laastin peittävyys
Käytäntönä on, että alimmaisen laattarivin alle, nurkkiin ja "kaappien" alareunaan tulisi jättää 3mm rako. Alimmaisen laattarivin alle laitettiin pahvinsuikaleita. Suikaleita kannattaa olla tasaisesti koko matkalla. Huomasin, että laatta vääntyy helposti vinoon, jos pahvinsuikale ei riitä koko laatan matkalle. Käytimme laattojen vaakavälissä 3mm saumanarua. Pystyvälit arvioitiin pelkällä silmällä. Laastia kannatti laittaa tarkasti tasainen kerros tai muuten laatat tulivat helposti eri korkoon. Laastikamman käyttö kun ei ollut ennestään tuttua puuhaa, sen käytössä menee kyllä aikansa. Laatat sotkeentuivat todella helposti laastiin ja niitä pyyhittiin puhtaaksi aika ajoin, jotta laasti ei kuivaisi laattojen pintaan.
 
Laatoitus oli sotkuista puuhaa
Ensimmäisen päivän tuotos
Laattojen leikkaamisessa käytimme laattaleikkuria. Vastoin ennakkokäsitystäni, laattaleikkurin käyttö oli helppoa. Sain vain pari laattaa hajalle, koska painoin ensin liian voimakkaasti laattaleikkurin terää laattaa vasten aloituksessa. Jos sahauksia piti tehdä kaksi, esimerkiksi ottaa nurkasta neliö pois, käytimme timanttiterää.

Laattaleikkuri
Laattasahaa käytettiin, kun laatan reunaan piti tehdä pyöreää muotoa. Minulla osui vesijohtoputket juuri laattojen saumakohtaan, joten harjoittelin runsaan tovin sahaamaan pyöreää muotoa laattojen reunaan. Ensin kokeilin laattasahaa. Sahalla sahaaminen oli aikaa vievää puuhaa, eikä voimaa saanut käyttää.

Laattasaha
Minun voimilla sain ensimmäiset kaksi laattaa laattasahalla hajalle. Opettaja ystävällisesti huomasi turhautumiseni ja opetti toisen tavan tehdä pyöreä muoto laatan reunaan: timanttiterä. Ensin mitoitettiin reiän paikka, kuten sahaa varten tehtiin. Timanttiterällä ajettiin viiltoja pois leikattavaan osaan ja jäljelle jääneet suikaleet poistettiin tongilla pois. Epätasainen jälki silotettiin timanttiterällä. Melko helppo homma, kun ensin tajusi, että timanttiterä syö alapuolelta puoli senttiä enemmän kuin yläpuolelta!

Timanttiterä
Pyöreää muotoa mitoitettuna laatan reunassa
Timanttiterällä tehdyt viillot
Timanttiterällä silotetut pyöreät muodot laatassa

Timanttisahalla tehdyt vesiputkien läpiviennit
Laatan keskelle tehtävät vesiputkien läpiviennit tehtiin timanttirasiaporanterällä. Tässä vaiheessa piti olla tarkkana. Jos poraa painoi liikaa, laatta halkesi helposti.

Reiän tekoa rasiaporanterällä
Valmis reikä, juuri oikealla kohdalla
Astianpesukoneen ja lieden taakse tehtiin yhden laattarivin alas lasku. Alimmaiset laatat tuettiin maalarinteipillä yläpuolella oleviin laattoihin kiinni.

Lieden taakse tehty yhden laattarivin alas lasku
Laatoituksesta seuraavana päivänä päästiin saumaamaan laattasaumoja. Saumat, nurkat ja läpivientien reunat piti olla laastista puhtaita. Saumauksessa tarvittavat työvälineet ovat: ämpäri, sieni, sähköjohdon pätkä ja saumauskumi. Saumalaastina käytettiin Ardex Fm saumalaastia, minun valitsema väri oli Pergamon eli lähes valkoinen. Saumalaasti sekoitettiin 1:5 suhteella porakoneeseen liitetyn vispilän avulla. Opettaja sanoi, että kun laasti tuntuu yövoiteelta, sen viskositeetti on oikea.

Saumalaastin sekoitus
 
Ämpäri, sieni, saumakumi ja putken pätkä
Saumalaasti levitettiin seinään saumakumin avulla 45 asteen kulmassa puolelta toiselle suuntautuvin vedoin. Kun laasti oli levitetty, poistettiin saumakumin avulla ylimääräinen laasti laattojen pinnalta. Saumat käytiin läpi sähköjohdon pätkällä vetämällä, jolloin sauma muotoutui pyöreästi hieman sisäänpäin. Lopuksi laattapinta pestiin kostealla sienellä. Laatan pintaan jätettiin ohut saumalaastia ohut harso. Saumalaastin kuivuttua pinta kiillotettiin puuvillarentulla.

Laatan pintaan jätetty harso

Valmis laatoitus ennen silikonisaumoja
Saumauksesta seuraavana päivänä laatoituksen reunoihin lisättiin silikonisaumat. Silikonien laitossa tarvittavat työvälineet ovat: silikoni ja silikonipuristin, astianpesuaineliuosta suihkupullossa, pyöristetty puutikku (esim. jäätelötikku) ja paperia.

Silikonisaumojen laitossa tarvittavat työvälineet
Silikonisauma pursotettiin ja saumaan suihkutettiin Fairy liuosta. Seuraavaksi saumasta poistettiin ylimääräinen silikoni pyöristetyllä puutikulla ja lopuksi sen pinta vedettiin sormella siistiksi. Tuo puutikun käyttö oli minulle uusi juttu. Minä olisin tietämättäni laittanut saumoihin maalarinteipit, mutta tämä puutikku oli erittäin toimiva keino! Lisäksi mikä tahansa astianpesuaine ei toimi niin hyvin kuin vihreä perinteinen Fairy. Minullakin oli ensin jotain muuta astianpesuainetta suihkupullossa, mutta lopulta opettaja löysi meille vihreää Fairya. Ja eron huomasi välittömästi.

Valmiita silikonisaumoja
Myös läpivientien ympärille vedettiin silikonisaumat
Valmis laatoitus
Kun laatoitus oli valmis, piti opettaja kutsua paikalle. Opettaja tarkasti tehdyn työn, merkkasi muistiinpanoihinsa suoritusmerkinnän ja antoi laatoitukselle purkuluvan. Laatoitus irtosi helposti Vlies tapetin (irtoaa kuivana kokonaan alustasta) ansiosta ja hetkeä myöhemmin koko laatoitus oli muoviämpärissä matkalla roskalavalle.

Laatoituksen purku
Laatoitus purettuna, matkalla roskiin
Sain seinäni hyvissä ajoin valmiiksi, joten minulla jäi purkamisen jälkeen aikaa harjoitella opettajan toivomaa diagonaalista laatoitusta. Tapetoin kopistani vain yhden seinän, jolloin laatoitettavan alueen leveydeksi tuli noin 110 cm ja korkeudeksi 80 cm. Keskiviiva merkittiin samoin kuin vaakasuorassa laatoittamisessa ja keskiviiva jätettiin laatan keskelle. Laatan nurkka piti aina osua keskiviivaan, niin laatoituksesta tuli suora. Lisäksi 3mm saumanauhaa käytettiin nyt jokaisessa välissä.

Laatoitettava alue

Laatat paikoillaan
Saumattuna ja kiillotettuna
Näin tarkasti pyrin aina kohdistamaan laatat
Diagonaalinen laatoitus ei ollut niin vaikea kuin etukäteen olin ajatellut. Leikkaamisessa käytin pelkästään timanttisahaa. Pieniä kulmia sai leikattua laattaleikkurin ja pihtien avulla. Jälkeenpäin kuulin, että muovisilla laattaristeillä saisi tarkemmin ja helpommin laatat kohdilleen. Noh, tulipa kokeiltua vaikeamman kautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti