keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

SISUSTUSTYÖN TEKEMINEN: LISÄSEINIEN TAPETOINTI

SISUSTUSTYÖN TEKEMINEN: Tapetointi

Opetussuunnitelma 15osp: Opiskelija perehdytetään nauhoitus- ja tasoitustöihin, maalaustöihin, tapetointiin, laatoitukseen, laminointiin, panelointiin, listoitukseen. Opiskelija perehtyy töissä käytettäviin materiaaleihin ja työtekniikkoihin. Opiskelija tulee hallitsemaan työvälineet ja koneet sekä osaa huolehtia niiden kunnossapidosta ja huollosta. Opiskelija perehtyy ammattiterminologiaan ja käyttää työssään tila- ja rakennuspiirustuksia sekä muita suunnitelmia. Opiskelijan tulee ottaa työskentelyssään huomioon työturvallisuus, noudattaa aikatauluja ja hallitsee ajankäytön. Lisäksi opiskelijan tulee oppia yhteistyön tekeminen suunnittelijoiden ja eri alojen ammattilaisten kanssa. Osa-alueesta suoritetaan näyttö.
 
Opettaja: Carita Kaalikoski

Tehtävä: Lisäseinien tapetointi


Kun näyttöseinä oli tapetoitu, pääsimme ns. jalkautumaan työmaille. Kohteina oli koulun käytävät ja opettajan erikseen mainitsema vahahuone. Työparikseni tuli Sari K.

Lähdimme ensimmäisenä tapetoimaan rappukäytävän seinää, josta oli tapetit lähteneet irtoilemaan. Seinässä oleva tapetti oli Vlies (lähtee kuivana vetämällä pois kokonaisena) tapettia, joten poistamiseen ei mennyt kuin pieni hetki aikaa. Pohjatöitä emme alkaneet tekemään, vaan peitimme teipillä seinässä olevan laattojen sauman. Hyvä saumasta ei todellakaan tullut, mutta porraskäytävää käytetään harvoin eikä opettaja halunnut siihen käytettävän enempää aikaa. Tapetiksi valikoitui tasakohdisteinen non-woven tapetti, josta teimme raitaisen seinän. Tapetit kohdistuivat hyvin toisiinsa, vaikka värit olivat tietenkin eri eristä.

Porraskäytävän seinä melkein alkutekijöissään

Valmis porraskäytävän seinä
Tapetointia oli jäljellä kaksi vielä päivää, joten otimme projektiksemme Sari K:n kanssa opettajan mainitseman vahahuoneen tapetoinnin. Opettaja vinkkasi meille päälle maalattavaa tapettia, josta me heti Sari K:n kanssa innostuimme. Valitsimme tapetiksi Tikkurilan Tunto struktuuritapetin nimeltä Varpu. Tunto Struktuuritapetti on laadukas ja helppokäyttöinen tapetti, joka maalataan kiinnityksen jälkeen. Tapetti on "hengittävä", ja se pysyy hyvin mitoissaan ja kuosissaan. Tunto Struktuuritapetin ja Tikkurilan maalien lukemattomien väri- ja kiiltoastevaihtoehtojen ansiosta seinäpinnoille voi luoda rajattomasti erilaisia kiehtovia kolmiulotteisia ratkaisuja. Tapetin leveys on 106cm ja vaatii kiinnitykseen tapettiliisteriä tuhdimman tapettiliiman.

Tapetti oli suhteellisen helppoa asentaa, mutta leveyden vuoksi vaatii, ainakin näin aloittelijoilta ehdottomasti kaksi henkilöä. Maalattavia tapetteja löytyy myös 53cm leveänä. Maaliksi valikoimme yhden Salpauksen brändiväreistä, oranssin. Ja mikä huone me saatiinkaan aikaan, oikea aurinkohuone!
Ennen tapetointia
Tapetti seinällä
Maalattu tapetti
Seinä tapetoituna ja maalattuna

Tapetointi on nyt opiskeltu tämän koulutusohjelman puitteissa loppuun ja seuraavaksi siirrymme laatoittamaan. Laatoituksessa keskitymme välitilan laatoituksiin. Pysyhän kuulolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti