torstai 17. maaliskuuta 2016

ERIKOISTEKNIIKAT: OOTRAUS

PALVELUN TOTEUTTAMINEN: ERIKOISTEKNIIKAT

Opettaja: Carita Kaalikoski

Opetussuunnitelma: Perehdytään pintakäsittelyaineisiin sekä tekniikkoihin maalaamalla seiniä sekä tuotteita erilaisilla työvälineillä. Opitaan ymmärtämään miten värit ja valo muuttaa tilaa ja harjoitellaan erilaisin maalituottein, välinein sekä tekniikoin käsittelemään erilaisia tiloja ja tuotteita.

TEHTÄVÄ: OOTRAUS

Erikoistekniikoiden tuntien aluksi opettajamme Carita teki kyselyä meidän omista haluista tuntien sisällöksi. Meitä kiinnosti eniten jäljittelymaalaukset sekä koristemaalaus. Carita kertoi, että jokaista tekniikkaa pystytään opiskelemaan todella lyhyt aika. Carita esimerkiksi oli saanut pelkästään ootraukseen puolen vuoden opetuksen, kun me saimme siihen 4 tuntia aikaa.

Jäljittelymaalaukset aloitettiin siis ootrauksella. Ootraus on puunmukailumaalausta. Maalaamalla tietyllä tekniikalla saadaan maalattavaan pintaan puun syyt ja muut kuviot näkyviin. Kiinnostavaa historiatietoa ootrauksesta löytyy mm. Wikipediasta, mutta tiettävästi vanhimmat tunnetut puunmukailumaalaukset ovat 4000 vuotta vanhoja.

Saimme tuntien ajaksi käyttöömme työkalupakit, jotka sisälsivät toinen toistaan erikoisempia ja arvokkaampia työvälineitä erikoistekniikoiden maalausta varten. Ajatella, että esim. aidosta mäyränkarvasta tehty häivytin saattaa maksaa jopa 200 euroa. Näiden työvälineidan kanssa ei toimittu kuten kotona normaalisti tehdään (heitetään maalauksen jälkeen roskiin) vaan pestiin huolellisesti, kuivattiin ja aseteltiin työkalupakkiin tarkasti takaisin.
 
Työkalupakki erikoistekniikoita varten

Ootraus aloitettiin tammen jäljittelyllä ja jatkettiin mahongilla. Ensimmäiseksi leikkasimme pahvista sopivan kokoisia alustoja. Tammelle maalattiin pohja valkoisella vesiliukoisella ja mahongille vaaleanpunaisella öljymaalilla. Maalin kuivuttua pohjat hiottiin kevyesti hiekkapaperilla.

Valkoinen pohja tammelle

Vaaleanpunainen pohja mahongille

Tammen sydänpuukuvio on terävä ja aggressiivinen. Tammen olemukseen kuuluvat myös säteen suuntaisesti sahatuissa laudoissa vaaleammat ydinsäteet, ns. madot.

TYÖVÄLINEET: tasoittaja, piiska, litteä pikkusivellin, häivytin, suonistin, metallikampa
AINEET: kalja, maaliöljy, pigmentit

Tammen ootraukseen tarvittavat työvälineet


Kaljasta ja pigmentistä sekoitetaan suonistusmaali, joka maalataan mukailtavalle pinnalle siveltimellä yhdensuuntaisin vedoin. Märkä väri piiskataan alhaalta ylös siveltimenvetojen mukaisesti.

Piiskatut pohjat sydänpuulle

Varsinainen sydänpuukuvio maalataan litteällä siveltimellä kaljan ja pigmenttien sekoituksella. Sivellintä pidettiin kiinni päästä, jotta saatiin aikaan luonnollista vibraa. Reunat pehmennetään häivyttimellä ulkoa sisään sydänpuukuviota kohti. Lisäksi ennen kuin suonistus ehtii kuivaa kokonaan, kammataan kevyesti tiheäpiikkisellä metallikammalla samoin sisään sydänpuukuviota kohti.

Sydänpuut

Pintapuu maalataan samoilla aineilla kuin sydänpuu. Työvälineenä monihaarainen suonistin. Häivytetään ja kammataan metallikammalla samoin kuin sydänpuu. Valkoiset madonreiät eli ydinsäteet tehtiin pyyhkäisemällä sormella tai tummemmat madonreiät siveltimellä ja häivyttämällä kevyesti.

Työn kuivuttua työ lakattiin maaliöljyllä. Näin pinnasta saadaan sekä kestävä että näyttävämpi. Maaliöljyyn sekoitettiin hieman pigmenttejä.

Keskellä pintapuun jäljittely madonreikineen

Mahonki voi olla sävyltään vaaleanruskeaa, tumman punaruskeaa tai kaikkea tältä väliltä riippuen siitä, mistä kahdeksasta eri mahonkipuulajista näyte on peräisin. Lähdimme tavoittelemaan suorasyistä viilupintaa, sapelimahonkia. Se on helpoimpia ootrattavia. Mukaan otettiin myös sydänpuukuvio.

TYÖVÄLINEET: tasoitin, piiska ja leveämpi suonistin
AINEET: kalja, pigmentit, maaliöljy

Pohjavärin päälle maalataan yhdensuuntaisin siveltimenvedoin pohjalasuuri ja piiskataan ensin pystyyn ja sitten vaakaan. Annetaan kuivua. Jälkisuonistus tehdään pigmenttien sekoituksella ja piiskataan kevyesti pystysuunnassa.

Mahongin kanssa minulla nousi puna poskille ja tunsin epäonnistuneeni. Sydänpuukuvio näytti kerta toisensa jälkeen typerältä. Onneksi sitä oli helppo korjailla kerta toisensa jälkeen. Koska aika loppui kesken, viimeisen version oli kelvattava. Lakkauksen jälkeen oma mahonki näytti jokseenkin siedettävältä.

Ensimmäinen versio mahongista

Toinen versio mahongista

Valmis mahonkiootraus, päällä maaliöljy

"Sinne päin" -puunmukailu on ollut hyvin yleistä talonpoikaiskalusteissa. On tehty, mitä on voitu, kun oikeita aineita tai työvälineitä ei ole ollut saatavilla. Me saimme kokeilla ns. suonistusmattoja. Mattoja oli eri puulajeille erilaisia. Maalina käytimme vesiohenteista Luja puolikiiltävää maalia. Maalia oli hyvä hieman ohentaa, kuten toisesta raidasta vasemmalta hyvin huomaa. Maali siveltiin ensin alustaan tasoittajalla ja sen jälkeen suonistusmattoa vedettiin keinuvin liikkein pitkin pintaa. Ensimmäisestä raidasta vasemmalta tuli jo aika hieno!

Talonpoikaisootrausta erilaisia suonistusmattoja käyttäen

Talonpoikaisootrauksessa käytettävä suonistusmatto

Suonistusmatto

Seuraavaksi pääsemme kokeilemaan Caritan tunneilla kiven mukailua, Siena marmoria. Todella kiinnostavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti