maanantai 7. maaliskuuta 2016

SISÄRAKENNUSTYÖT: KEVYT VÄLISEINÄRAKENNE JA PISTORASIOIDEN ASENTAMINEN

PALVELUN TOTEUTTAMINEN: Sisärakennustyöt

Opetussuunnitelma: Opiskellaan rakennuspiirtämistä ja opitaan tulkitsemaan rakennuspiirustuksia ja työohjeita. Tehdään kevyitä väliseinä- ja runkorakenteita ja kotelointeja. Asennetaan ovet ja ikkunat sekä listoitetaan ne. Sisärakennustöistä annetaan osanäyttö.


Opettaja: Markku Eertola/Mika Piipponen

Tehtävä: Kevyt väliseinärakenne


Tuntien aluksi tutustuimme väliseinärakentamisessa käytettäviin materiaaleihin. Meillä käytössä olisi 66 x 38 x 2600mm kertopuu. Tarkoituksena olisi rakentaa kertopuusta kevyitä väliseiniä niin, että jokaiselle oppilaalle muodostuisi oma 1200 x 1200mm nurkka. Nurkka tultaisiin seuraavaksi levyttämään.

Tarvittavat työkalut: ruuvinväännin ja T25 terä, 90 ja 70mm pitkiä ruuveja, mitta, kynä, puukko, vasara sekä katkaisusirkkeli.

Suunnitelma

Väliseinärakenteen mitat


Yhteen seinäelementtiin tarvittiin 3 kpl 1200mm ja 4 x 2424mm pitkää puuta. Pitkät puut lovettiin kuvan mukaisesti. Ensin tehtiin katkaisusirkkeliin asetus, että terä pysähtyi 38mm kohdalle. Tämän jälkeen puukko asetettiin puun päähän 38 milliin mitattuun kohtaan ja lyötiin vasaralla pala pois. Jos loveus ei ollut tarpeeksi syvä, poistettiin puuta lisää puukolla ja vasaralla. Puut kasattiin ruuveilla kuvan mukaisesti. Keskimmäinen välipuu asetettiin keskelle niin, että sen keskikohta oli molempien sivupuiden reunasta 600mm. Kuvasta puuttuva neljäs välipuu ruuvattiin niin, että sen ja vasemmanpuolisen puun väliin jäi 2cm. Tämä välipuu asettuu vastapuolen nurkkaan niin, että sinne saa kiinnitettyä kipsilevyn.

Tässä pitkät puut on lovettuna


Elementin yläpää sivulta päin
 
Elementin yläpää

Elementti ilman toista välipuuta

Valmiita elementtejä

Luokka jaettiin ryhmiin ja jokainen ryhmä katkaisi omalle ryhmälleen seinän tarvikkeet, lovesi ja ruuvasi elementin valmiiksi. Näin jatkoimme pari päivää kunnes 23 nurkkaa oli valmiina.

Elementit nostettiin pystyyn nurkka kerrallaan. Tarkistimme tarkasti suorakulmaisella levynpalasella kulman suorakulman, liimasimme elementit lattiaan, tarkistimme vatupassilla seinän suoruuden ja ruuvasimme seinäelementit toisiinsa kiinni. Lopuksi ruuvasimme elementtien päälle harvalaudoituksen vahvistamaan seinien heiluntaa.

Nurkat valmiina
Valitsin itselleni reunimmaisen paikan. Sitä vahvistettiin onneksi vielä sivusuunnassa, joten ei tarvitse pelätä seinän kaatuvan työnteon lomassa.

Oma nurkka

Oma nurkka edestä päin

Jokaisen tehtävänä oli asentaa kaksi pistorasiaa. Toinen rasia oli valaisinta varten ja toinen pistorasiaa varten. Valokatkaisimen paikaksi oli määritelty oikea reuna, 1100mm korkeudelle lattiapinnasta ja pistorasian paikka vasempaan reunaan 250mm korkeuteen. Pistorasian etäisyys vaakatasossa vasemmasta reunasta oli sitä vastoin itse päätettävissä. Minä sijoitin rasian lähelle vasenta reunaa. Pistorasian taakse sahattiin sopivan mittainen tukipuu, joka kiinnitettiin ruuveilla kertopuuhun molemmilta sivuilta. Pistorasia ruuvattiin neljästä nurkasta lyhyillä ruuveilla tukilautaan ja valokatkaisin kiinnitettiin puolestaan sivusuunnassa kahdella 90mm pitkällä ruuvilla.

Tärkeää rasioiden asentamisessa oli, että 1) korkeus oli tarkkaan mitattu rasian keskikohtaan, 2) rasian syvyys oli 1 - 2 milliä kipsilevyn sisällä ja 3) rasia oli pintaan nähden pystysuorassa.

Valokatkaisin

Pistorasia

Rasioiden paikat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti