tiistai 29. maaliskuuta 2016

SISÄRAKENNUSTYÖT: KIPSILEVYSAUMOJEN JA RUUVIN REIKIEN TASOITUS JA HIONTA

PALVELUN TOTEUTTAMINEN: Sisärakennustyöt

Opetussuunnitelma: Opiskellaan rakennuspiirtämistä ja opitaan tulkitsemaan rakennuspiirustuksia ja työohjeita. Tehdään kevyitä väliseinä- ja runkorakenteita ja kotelointeja. Asennetaan ovet ja ikkunat sekä listoitetaan ne. Sisärakennustöistä annetaan osanäyttö.


Opettaja: Mika Piipponen

Tehtävä: Kipsilevyseinien saumojen/ruuvinkantojen tasoitus ja hionta

Kun seinät oli levytetty, aloitettiin reunaohennettujen saumojen ja ruuvin kantojen jättämien reikien tasoitus ja hionta. Mika kävi nopeasti perusteet läpi ja ei muuta kuin hommiin!

Reunaohennetun sauman tasoituksen työvaiheet:
1) ensimmäinen saumatasoitekerros
2) kartonkisaumanauhan asennus tasoitteeseen
3) kuivuminen
4) toinen tasoitekerros
5) kuivuminen ja
6) hionta

Kipsilevyjen reunaohennetut saumat tasoitetaan levittämällä ensin tasoitetta saumaan ja painamalla tasoitteeseen kartonkisaumanauha. Kartonkisaumanauha kannattaa säilyttää kosteassa tilassa tai, kuten me teimme, kostuttaa kevyesti ennen asennusta. Saumanauhan päälle levitetään uusi kerros tasoitetta, jolloin nauha jää tasoitteen sisään. Ylipursuava tasoite levitetään lastalla nauhan päälle. Saumakohtaa vedetään lopuksi tiukasti lastalla siten, että mahdolliset ilmakuplat tulisivat nauhan alta pois. Liian vähäinen tasoitemäärä saattaa aiheuttaa saumanauhan irtoamisen. Tämä ensimmäinen tasoitekerros tulisi olla noin 250mm leveydeltään. Kuivumisen jälkeen levitetään toinen tasoitekerros leveällä lastalla 450mm leveydelle.


Ruuvin kantojen jättämiin reikiin painetaan lastalla tasoitetta seinäpintaa myötäillen. Kuivumisen jälkeen pinta hiotaan saumakohtien tavoin.

Sisä- ja ulkonurkissa käytetään kartonkisaumanauhaa samoin kuin reunaohennetuissa saumoissa. Tasoitetta levitetään ensin nurkkaan ja molemmille seinälle, painetaan kostutettu nauha nurkkaan/kulmaan. Ylipursuava tasoite levitetään lastalla nauhan päälle ja lopuksi vedetään tiukasti nauhan päältä siten, että mahdolliset ilmakuplat saadaan jälleen nauhan alta pois. Kuivumisen jälkeen levitetään toinen tasoitekerros nurkasta leveällä telalla noin 250mm leveydeltä molemmille seinille.

Ensimmäinen saumanauha paikoillaan

Toinen tasoitekerros ja paljastuva ilmakupla

Ilmakupla leikattiin auki ja tasoitettiin uudelleen

Ilmakuplan piilottaminen tasoitteella

Nurkan paperi kuivamassa ennen toista tasoitekerrosta

Nurkka toisen tasoitekerroksen jälkeen

Ulkonurkan paperi kuivamassa ennen toista tasoitekerrosta

Ulkonurkka ja toinen tasoitekerros
Oma nurkka saumattuna. Seuraavana hiontaa.


Tasoittaminen on taitolaji! Tasoitetta pitäisi aina osata lisätä ohuina kerroksina, mutta liian vähäinen tasoitemäärä saattaa taas aiheuttaa mm. saumanauhan irtoamisen. Itse tein virheen aluksi siinä, että tasoitetta tuli liian kapeasti.

Kuivumisen jälkeen saumat ja ruuvin reiät hiotaan hiomapaperilla (K100-120). Hionta tulisi tehdä huolella, jotta saumakohta saadaan häivytettyä eikä tule näkyviin viistovalaistuksessa (esim. viereisen seinän ikkunasta tuleva valo). Saumanauha saa kuultaa tasoitteen läpi, mutta ei saisi vaurioitua. Tarvittaessa pinta tasoitetaan ja hiotaan uudelleen.

Hionta on pölyistä puuhaa, joten kannattaa suojautua!
Hiontavälineet


Ulkonurkka hionnan jälkeen

Sisänurkka hionnan jälkeen.

Hionnan jälkeen täytyy olla omaan jälkeen tyytyväinen. Ensikertalaisena onnistuin omasta mielestäni erittäin hyvin. Jonkin verran kuivan tasoitteen vuoksi seinään jäi hionnan jälkeen ilmakuplia, mutta ne tasoitettiin ja hiottiin uudelleen. Seuraavaksi seinään paukautetaan vasaralla reikä ja vedetään mattopuukolla viiltoja. Miksi, siitä kerron sitten lisää!

PS. Kun pohojalainen rupeaa hommiin, sitä sitte tehää eikä meinata! Juuri kun olin saanut joulukuisesta hakkeen teosta tulleen peukalon rasitustulehduksen parantumaan, sain nurkkauksen hionnasta oikeaan käteen tulehduksen, tenniskyynärpään! Sen siitä saa, kun ei ole joutunut fyysistä työtä ennen tekemään, heh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti