sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

SISÄRAKENNUSTYÖT: SEINIEN LEVYTTÄMINEN

PALVELUN TOTEUTTAMINEN: Sisärakennustyöt

Opetussuunnitelma: Opiskellaan rakennuspiirtämistä ja opitaan tulkitsemaan rakennuspiirustuksia ja työohjeita. Tehdään kevyitä väliseinä- ja runkorakenteita ja kotelointeja. Asennetaan ovet ja ikkunat sekä listoitetaan ne. Sisärakennustöistä annetaan osanäyttö.


Opettaja: Mika Piipponen

Tehtävä: Seinien levyttäminen

Nurkan runkoelementin pystytyksen ja pistorasioiden asentamisen jälkeen oli vuorossa seinien levyttäminen. Käytössä oli normaali GN13 kipsilevy. Mika näytti meille kikat kipsilevyn katkaisuun ja muotoiluun. Saimme myös vinkkejä pistorasioiden reikien tekemiseen.

Seinät piti levyttää niin, että reunaohennukset jätetään seinän keskelle. Levyjä leikatessa piti ottaa huomioon sentin rako lattian ja levyn väliin. Rako jätetään, jos lattiassa sattuu olemaan epätasaisuutta. Kipsilevyruuvit ruuvattiin noin 20cm välein. Ruuvi piti upota levyyn hieman, jotta se jäisi hyvin tasoitteen alle. Jos ruuvin kanta jää ulos levyn pinnasta, sitä ei saa peitettyä. Hiomisen aikana ruuvin kanta tulee väistämättä näkyviin.

Levyn katkaisu oli uutuuttaan hieman hankalaa, mutta päätin tehdä levyn katkaisun itsenäisesti ilman apua. Ensimmäisen levyn pituutta leikatessa tein virheen siinä, että tein viillon levyn nurjalle puolelle. Koska en tiennyt vielä kuinka levy käyttäytyy, pääsi etupuolen paperi levyn alareunassa repeilemään inhottavasti. Pienen ajatustyön jälkeen levyn halkaisu alkoi mennä hienosti.

Pistorasioiden mittaamisessa sai olla tarkkana. Rasiaporanterällä tehty reikä oli uutuuttaan hankala tehdä. Kun huomasin, että poran piti olla aivan suorassa sekä vaaka- että pystysuorassa, toisen reiän tekeminen oli jo huomattavasti helpompaa.

Tarkoituksena on, että jokaiselle oppilaalle tulisi yksi sisänurkka ja yksi ulkonurkka. Koska minun nurkkaus oli viimeisenä, levytin itselleni pienen ulkonurkan nurkkauksen oikealle puolelle. Ulkonurkissa käytössä oli kipsilevyraspi, jolla huonosti leikatut levyn reunat sai nopeasti suoristettua. Ja kyllähän sille käyttöä oli!!

Ensimmäinen levyn suikale onnistuneesti paikoillaan

Vasen seinä valmiina

Pistorasian reikä ja repeytynyt levyn reuna

Raspi

Valmiiksi levytetty nurkkaus

Seuraavana vuorossa on levyn reikien, saumojen ja nurkkien saumaaminen. Jossakin vaiheessa tarkoitus olisi myös tehdä kotelointia kuvitteelliselle putkelle. Mutta kaikki aikanaan. Täytyy keskittyä aina asiaan kerrallaan, niin on uutta ja ihmeellistä paljon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti