lauantai 19. maaliskuuta 2016

SISÄRAKENNUSTYÖT: KIPSILEVYN REIÄN PAIKKAUS JA PUSKUSAUMOJEN NAUHOITUS

PALVELUN TOTEUTTAMINEN: Sisärakennustyöt

Opetussuunnitelma: Opiskellaan rakennuspiirtämistä ja opitaan tulkitsemaan rakennuspiirustuksia ja työohjeita. Tehdään kevyitä väliseinä- ja runkorakenteita ja kotelointeja. Asennetaan ovet ja ikkunat sekä listoitetaan ne. Sisärakennustöistä annetaan osanäyttö.


Opettaja: Mika Piipponen

Tehtävä: Kipsilevyssä olevan reiän paikkaus ja puskusaumojen nauhoitus

Sen jälkeen, kun suurimmalla osalla meistä oli oma nurkka hiomisen jälkeen valmiina, kokoonnuimme eräänä aamuna ylimääräisen kipsilevyseinän eteen. Mika löi vasaralla seinään reiän ja antoi ohjeet reiän paikkaamiseen. Ohjeiden anto oli todellakin paikoillaan, sillä ainakin itse olisin tietämättäni alkanut täyttää vasaran reikää tasoitteella.


Vasaralla lyöty reikä
Vaihe 1: etsi reikää suurempi kipsilevyn palanen tai leikkaa pala levystä. Piirrä palasen ääriviivat reiän ympärille.
 
Vaihe 1

Vaihe 2 - 3: leikkaa kipsilevyyn mattopuukolla aukko seinään piirrettyä ääriviivaa pitkin. Poista leikattu palanen. Sahaa reiän taakse reikää reilusti pidempi puun kappale, ruuvaa puun keskelle ruuvi puukappaleen paikallaan pitämisen helpottamiseksi ja vie puu reiästä kipsilevyn taakse. Pidä ruuvista tukevasti kiinni, vedä puunkappaletta kiinni kipsilevyyn. Minä henkilökohtaisesti pidin tukevampana pidellä kiinni koko palikasta. Kiinnitä puu kahdella ruuvilla kiinni kipsilevyyn.

Vaiheet 2 - 3
Vaihe 4: Kiinnitä kipsilevyn palanen kahdella ruuvilla takana olevaan puunkappaleeseen. Huom. kiinnitä kappale kahdella ruuvilla, ei yhdellä kuten minun kappale on kiinnitetty. Kun kappale kiinnitetään puunkappaleeseen kahdella ruuvilla, se ei pääse heilumaan tasoitetta levitettäessä.

Vaihe 4
Vaihe 5: Levitä tasoitetta reiän päälle, anna kuivua.

Vaihe 5

Tapauksessa, jossa kaksi kipsilevyä asetetaan seinälle puskusaumaan (kaksi leikattua levyä vastakkain) viistetään kipsilevyjen reunat mattopuukolla. Viistäminen tehdään siksi, että saadaan lisää tilaa tasoitteelle ja lopputuloksesta tulee näin paljon siistimpi.

Koska ei ollut aikaa lähteä purkamaan valmiiksi tehtyjä seiniä ja alkaa levyttää niitä harjoituksen vuoksi uudelleen puskusaumoilla, harjoittelimme ja puskusaumojen nauhoittamista/tasoittamista viistämällä valmiiseen levyyn kaksi noin 120mm pitkää viistettä. Viisteen leveys piti olla noin 6-7mm.

Viisteiden päälle laitettiin paperinauhat nauhoittamisesta jo aikaisemmin saatujen ohjeiden mukaisesti ja tasoitetta levitettiin reilusti nauhojen yli leveyssuunnassa. Tasoitteen reilusti yli vetämiseen on syynä se, että tasoite saadaan näin helposti häivytettyä eikä levypintaan pitäisi näin jäädä näkyviin kohoumaa sauman kohdalle. Tasoitetta kannattaa laittaa siis leveästi, ei paksusti. Itse laitoin tasoitetta sekä leveästi että paksusti, joten tein todella kovan työn seinän hiomisessa.

Viisteen tekeminen

Viisteet

Viisteet nauhoitettu, tasoitekerros puuttuu päältä

Tasoitekerros leveästi (ja väärin paksusti) viisteiden päällä

Tässä vaiheessa kaikki tasoitettu ja hiottu

Seuraavassa vaiheessa alamme tehdä nurkkaan kotelointia kuvitteelliselle 100mm ilmastointiputkelle. Kotelointi tullaan vuorostaan levyttämään, tasoittamaan ja hiomaan. Ehkä sen jälkeen päästään vetämään nurkkaukseen pohjamaali.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti