sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

MAALAUSTYÖN PERUSTEET: SEINÄN MAALAUS LAHDEN TAIDEMUSEOLLA


PALVELUN TOTEUTTAMINEN: Maalaustyön perusteet

Opettaja: Carita Kaalikoski

Opetussuunnitelma: Perehdytään pintakäsittelyaineisiin sekä tekniikkoihin maalaamalla seiniä sekä tuotteita erilaisilla työvälineillä. Opitaan ymmärtämään miten värit ja valo muuttaa tilaa ja harjoitellaan erilaisin maalituottein, välinein sekä tekniikoin käsittelemään erilaisia tiloja ja tuotteita.

Tehtävä: SEINÄN MAALAUS LAHDEN TAIDEMUSEOLLA

Sisärakennustöiden edetessä Mika pyysi pisimmällä olevia opiskelijoita maalauskeikalle Lahden Taidemuseolle. Museolla oli deadline lähestymässä ja toisen vuoden opiskelijoilta oli loppunut maalaukseen varattu aika kesken. Seinä oli kyllä maalattu, mutta maalin kuivuttua sävy osoittautui vääräksi. Sävy ei sopinutkaan yhteen seinälle suunniteltujen taideteoksien kanssa. Siksi meitä pyydettiin apuun. Lisäksi Taidemuseolta oli pyydetty lisäseinän maalaamista, joten maalauskeikalle varattiin kaksi päivää. Kanssani Taidemuseolle lähti Sari H, Sari K ja Sofia K.

Ennen seinän maalaamista meidät perehdytettiin museo-olosuhteiden työskentelylle asettamiin vaatimuksiin. Seinän reunat oli valmiiksi suojattu maalarin teipillä, mutta lattiapinta ja lattialistat suojattiin meidän toimesta. Maali oli intensiivisen punaista ja osoittautui erittäin haastavaksi. Haastavaksi sen teki maalin suuri pigmenttimäärä sekä sen nopea kuivuminen. Maalatessa sai olla todella nopea ja vedot piti tehdä hellästi ja harkiten. Siitäkin huolimatta pinta jäi hieman raidalliseksi. Parhaimman maalausjäljen teki meistä Sofia. Päätimme porukalla, että järkevintä olisi nyt antaa yhden henkilön maalata koko seinä loppuun. Näin vältetään ainakin käsialaerot muutenkin haastavan maalin kanssa. Tällä päätöksellä saimme maalipinnasta niin hyvän kuin meidän taidoilla oli mahdollista.

Sillä välin kun Sofia maalasi punaista seinää, me muut palvelimme häntä huolehtimalla maalin saannista ja tuomalla maalausmestarille juotavaa. Siinä sivussa Sari K huolehti eteisen maalipintojen pienet viimeistelytyöt ja minä teippasin lisäseinän ja suojasin lattian seinän edestä maalausta varten. Ehdin vetää ensimmäisen maalikerroksen harmaata maalia ennen kuin ensimmäinen maalauspäivä oli ohi.

Väärä maalisävy
Meidän (Sofian) maalaama uusi sävy


Toisena päivänä minä ja Sari H tulimme maalaamaan museolle harmaan seinän toiseen kertaan ja poistamaan suojaukset sekä siivoamaan maalaustarvikkeet museon varastoon. Tämä oli hieno kokemus työmaaolosuhteista. Tämmöisiä keikkoja sitä varmaan sitten "ammattilaisena" voisi tehdä.

Lisäseinä ennen maalausta

Lisäseinä ensimmäisen maalauskerran jälkeen
Lisäseinä toisen maalauskerran jälkeen. Suojaukset poistettu.
Pääsimme myöhemmin tutustumaan näyttelyyn koulun puolesta. Saimme kuulla, että punainen seinän väri oli saanut palautelomakkeilla tulleilla kommenteilla positiivista palautetta. Eli hyvä me! Seinät näyttivät jälkikäteen tarkasteltuna hienoilta ja maalaukset sopivat niihin erittäin hyvin. Kuvista tuli hieman huonolaatuisia, joska yritin ottaa ne liian pikaisesti esittelykierroksen jälkeen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti