tiistai 10. toukokuuta 2016

SISÄRAKENNUSTYÖT: IKKUNA-AUKON PUHKAISU

PALVELUN TOTEUTTAMINEN: Sisärakennustyöt

Opetussuunnitelma: Opiskellaan rakennuspiirtämistä ja opitaan tulkitsemaan rakennuspiirustuksia ja työohjeita. Tehdään kevyitä väliseinä- ja runkorakenteita ja kotelointeja. Asennetaan ovet ja ikkunat sekä listoitetaan ne. Sisärakennustöistä annetaan osanäyttö.

Opettaja: Jyrki Taimisto

Tehtävä: IKKUNA-AUKON PUHKAISU

Asennettavan ikkunan koko oli 5 x 10. Sen vuoksi kipsilevyseinään tehtävän aukon koko oli 510 x 1100mm. Aukosta tehtiin siis 10 milliä isompi kuin ikkunan modulimitta on. Ikkunan mitta piti mitata tarkasti seinään mittaa ja vatupassia apuna käyttäen. Ennen puhkaisua tarkistettiin vielä piirretyn aukon ristimitat.

Sahaus tehtiin tavallisella käsisahalla. Aukon reunaan, viivaan asetettiin pätkä suoraa listaa. Lista ruuvattiin parilla kipsilevyruuvilla läheltä aukon reunaa. Läheltä siksi, että ruuvit jäisivät myöhemmin listoituksen alle piiloon. Sahaus oli erittäin helppo tehdä listaa pitkin ja saha toimi hienosti sahauksessa. Kipsilevyn pala taitettiin keskeltä sauman kohdalta ja se irtosi nätisti. Runkotolppa sahattiin vielä pois. Minulla sen sahaaminen oli helppoa, koska toisella puolella ei ollut kenenkään toisen oppilaan seinää. Toiset sahasivat vain levyn palan irti ja runkotolpan sahaus jäi vastakkaisen puolen oppilaan tehtäväksi, kun hän puhkaisee seinän omalta puoleltaan.

Kun aukko oli puhkaistu, tehtiin ikkunalle kertopuusta koolaus. Koolaus tehtiin niin, että alas sahattiin noin 100mm aukkoa pidemmät puun kappaleet molemmin puolin runkotolppaa. Sama ylös. Ikkunan molemmin puolin sahattiin sitten väliin sopivat kertopuut pätkät. Puut kiinnitettiin kipsilevyyn kipsilevyruuveilla 200mm välein, kuten levyt normaalisti muutenkin ruuvataan. Ruuvit pyrittiin laittamaan jälleen lähelle aukon reunaa ja listojen jättämiä ruuvin reikiä pystyi hyvin käyttämään hyödyksi.

Piirretty aukko
Sahaus listaa pitkin oli helppoa
Levy taitettiin keskeltä ja irroitettiin vetämällä
Aukko, runkotolppa sahataan seuraavaksi pois
Valmista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti