maanantai 30. toukokuuta 2016

SISUSTUSTYÖN TEKEMINEN: TAPETOINTI JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

SISUSTUSTYÖN TEKEMINEN: Tapetointi

Opetussuunnitelma 15osp: Opiskelija perehdytetään nauhoitus- ja tasoitustöihin, maalaustöihin, tapetointiin, laatoitukseen, laminointiin, panelointiin, listoitukseen. Opiskelija perehtyy töissä käytettäviin materiaaleihin ja työtekniikkoihin. Opiskelija tulee hallitsemaan työvälineet ja koneet sekä osaa huolehtia niiden kunnossapidosta ja huollosta. Opiskelija perehtyy ammattiterminologiaan ja käyttää työssään tila- ja rakennuspiirustuksia sekä muita suunnitelmia. Opiskelijan tulee ottaa työskentelyssään huomioon työturvallisuus, noudattaa aikatauluja ja hallitsee ajankäytön. Lisäksi opiskelijan tulee oppia yhteistyön tekeminen suunnittelijoiden ja eri alojen ammattilaisten kanssa. Osa-alueesta suoritetaan näyttö.
 
Opettaja: Carita Kaalikoski

Tehtävä: Tapetointi

Odotin kovasti tapetoinnin alkamista. Ensimmäisellä tapetoinnin tunnilla emme kuitenkaan saaneet henkilökohtaisesti kaipaamiani ohjeita, vaan opettaja kehotti luovuuteen kannustavan koulutusalamme mukaisesti menemään ns. perse edellä puuhun. Eli tapetoimaan lähdettiin ilman minkäänlaisia ohjeita. Carita kiersi kuitenkin työsalissa ahkerasti ja saimme kysyä ohjeita tarpeen tullen. Opettajan vaatimusten mukaisesti oli tapetoitava omasta nurkkauksesta ensin ehyt seinä kolmella erilaisella tapetilla ja sitten koko nurkkaus vapaa-, tasa- ja vuorokohdistettavalla tapetilla. Viimeiseksi seinään jätettävä tapetti arvosteltaisiin tapetoinnin näyttönä.



Työvälineet: 

Yleistä tapetoinnista

Pohjatöiden osalta pinnan, jolle tapetti asennetaan, on oltava puhdas ja suora/tasainen. Mikäli pohjatöiden yhteydessä on tehty esim. hiontaa, on hiontapölyt ja muu irtolika syytä puhdistaa seinästä esim. imuroimalla tai harjaamalla. Tapetoitavan pinnan epätasaisuudet näkyvät helposti tapetin läpi ja esimerkiksi hionnan jäljiltä pullottamaan jäänyt saumatasoitus saattaa aiheuttaa pahan raon tapettivuotien väliin. Suojaa lattia.

Käytä tapetille sopivaa liisteriä/seinäliimaa. Rauta- tai tapettikaupan myyjät osaavat myös nopeasti kertoa mikä liisteri tai liima sopii kyseisen tapetin kiinnitykseen.  

Aloita tapetointi aina valosta poispäin, huoneen kulmasta. Jos edellisestä tapetointi kerrasta on vierähtänyt hieman aikaa, kannattaa työ aloittaa kulmasta, joka ei heti ensimmäiseksi näy huoneeseen astuttaessa, tai johon tulee esim. kaappi tms. huonekalu eteen. 

Merkkaa lyijykynällä seinään suora aloitusviiva. Käytä luotilankaa tai vatupassia.

Voit leikata non-woven tapetin valmiiksi sopivan mittaisiksi vuodiksi tai voit käyttää tapetin asennuksessa asennuskaukaloa (suojalaatikko nimitystä käytetään myös). Asennuskaukalon ideana on nopeuttaa ns. helppojen seinien tapetointia; tapettirulla asennetaan kaukaloon, tapetin pää vedetään tapetoitavan pinnan yläosaan ja lopuksi tapetti katkaistaan matto/tapettiveitsellä lattian rajasta. Näin toimimalla tapettivuotia ei tarvitse leikata etukäteen.
Myös vuodan yläosa on kiinnityksen jälkeen hyvä leikata suoraksi, jotta tapettivuotien päät olisivat samassa linjassa ja lopputulos olisi siistin näköinen.


Vetytettävän tapetin vettymisaika tarkistetaan tapetin mukana tulevasta ohjeesta. Laita vetytetyt vuodat aina muovipussiin vettymään, että ne eivät ehdi kuivaa.

Sisäkulmissa tee 2cm ylitys seuraavalle seinälle ja aloita seuraava vuota ylityksen päältä. Ulkokulmissa kannattaa vuotaan tehdä poikkiviilto ylhäältä alas saakka 2cm päähän nurkasta, jotta nurkka pääsee mahdollisesti elämään tai mahdollisuuksien mukaan laittaa vuodat samassa kohtaa puskusaumaan.

Hyviä ohjeita ja videoita löytyy netistä. 

 

Minä käytin nurkkauksessani ensin non-woven (tapetti asennetaan suoraan liisteröidylle seinälle) vapaakohdistettavaa raitatapettia, sitten non-woven tasakohdistettavaa ruskeaa tapettia ja viimeiseksi uskaltauduin kokeilemaan perinteistä vetytettävää paperitapettia tasakohdisteisena.

Vapaakohdistettava non-woven
Tasakohdistettava non-woven
Tasakohdistettava vetytettävä paperitapetti
Kun olin harjoitellut kolmella eri tapetilla ehjää seinää, oli aika siirtyä tapetoimaan koko nurkkausta. Haasteellisinta oli koteloinnin tapetointi ilman ohjeita. Tirautin melkein pienet harmistuksen kyyneleet koteloinnin alapintaa tapetoidessani. Olin tehnyt tapetoinnin aivan oikein. Samalla kuulin opettajalta, ettei alapintaa tarvitse edes tapetoida. Harjoittelin koko nurkkauksen opettajan vaatimat kolme kertaa ja omaan tyyliini "vielä kerran varmistukseksi".

Vapaakohdistettava non-woven
Ulko- ja sisänurkat
Tasakohdistettava non-woven
Täydellisesti kohdistuva sisänurkan ylitys
Vuorokohdistettava non-woven
Nurkkien ylitykset oli luovittava iso kuvioisessa tapetissa
Tasakohdistettava vetytettävä paperitapetti
Nurkkien ylitykset sai tällä tapetilla tehtyä hyvin
Jokaisen tapetointikerran jälkeen tapetit poistettiin seinästä, joten saimme harjoitusta myös tapetin poistosta. Jotkut tapetit lähtivät irti helposti koko vuota kerrallaan vetämällä ja toiset tapetit hieman kastelemalla. Tämä viimeksi laitettu paperitapetti oli todella tiukasti kiinni seinässä. Poistossa käytimme vettä, sumuttamalla ja telalla telaamalla sekä tapetin poistoon erikseen tähän tarkoitukseen suunniteltua työkalua.

Ammattiosaamisen näyttö:

Näyttötapetti tuli olla tasa- tai vuorokohdistettava tapetti. Ylhäällä katon rajassa sekä molemmilla sivuilla tuli olla 1 cm valolistat. Valolistaksi kutsutaan aluetta, josta tapetti on poistettu. Valolistaa käytetään pääasiassa katon rajassa, jos kattolistoja ei käytetä. Sisäkulmissa vaadittiin 2cm ylitys ja vuotien päällekkäin laittaminen sekä ulkokulmassa 2cm ylitys ja vuotien puskuun laittaminen.

Minä valitsin tapetiksi vuorokohdisteisen Vallilan tapetin. Tässä tapetissa oli printissä virheitä, joten kukaan tätä tapettia käyttänyt ei saanut kuvioita täysin kohdistumaan. Tämä tapetin virhe otettiin huomioon näytön arvostelussa.

Ulkonurkan puskusauma
Sisänurkan päällekkäin laitetut tapetit
Katonrajan ja reunan 1cm valolistat
Koteloinnin tapetointi
Valmis seinä
Valmis seinä
Näytöstä tuli kokonaisarvosanaksi 3 (asteikolla 1-3). Erikoismaininta hyvästä ulkonurkasta. Kurssi oli mielenkiintoinen ja opettavainen. Tykkäsin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti