keskiviikko 25. toukokuuta 2016

SISUSTUSTYÖN TEKEMINEN: HEINOLAN TALOTYÖMAA

SISUSTUSTYÖN TEKEMINEN: Maalaus ja päällystystyöt

Opetussuunnitelma: Opiskelija perehdytetään nauhoitus- ja tasoitustöihin, maalaustöihin, tapetointiin, laatoitukseen, laminointiin, panelointiin, listoitukseen. Opiskelija perehtyy töissä käytettäviin materiaaleihin ja työtekniikkoihin. Opiskelija tulee hallitsemaan työvälineet ja koneet sekä osaa huolehtia niiden kunnossapidosta ja huollosta. Opiskelija perehtyy ammattiterminologiaan ja käyttää työssään tila- ja rakennuspiirustuksia sekä muita suunnitelmia. Opiskelijan tulee ottaa työskentelyssään huomioon työturvallisuus, noudattaa aikatauluja ja hallitsee ajankäytön. Lisäksi opiskelijan tulee oppia yhteistyön tekeminen suunnittelijoiden ja eri alojen ammattilaisten kanssa. 
 
Opettaja: Jyrki Taimisto

Tehtävä: Heinolan talotyömaan viimeistelytyöt 29.3. - 15.4.2016

Heti sisustustyön tekemisen tuntien aluksi meistä aikaisemmin vahahuoneen rakentamiseen osallistuneet opiskelijat ohjattiin Heinolan talotyömaalle kolmeksi viikoksi talon viimeistelyhommiin. Työmaalla tutustuimme, etukäteen, moniin sisustustyön tekemisen vaiheisiin.

Talo ulkopuolelta, takapiha
Talo etupuolelta kuvattuna
Minä henkilökohtaisesti osallistuin joko yksin tai toisen opiskelijan kanssa mm. seuraaviin talon viimeistelytöihin:

Kodinhoitohuoneen kaapistojen asennuksessa työskentelin yhdessä Kirsin ja Sofian kanssa. Tilaan asennettiin kaapistot. Kaapistojen alle etureunaan ruuvattiin kalustejalat. Takareunastaan kaapit laitettiin lepäämään seinään propattuun, vatupassilla suoraan asennettuun apulistaan. Kaapit kiinnitettiin toisiinsa ja lopulta seinään. Teimme allaskaapin taustalevyyn rasianporanterällä reiät vesijohtoputkia varten. Ensimmäinen taustalevy meni roskiin. Rasiaporanterää pitää viedä alustaan hieman vinossa eikä suorassa, kuten piti tehdä kipsilevyyn tehtävän reiän kanssa. Yläkaapit ruuvattiin ensin toisiinsa kiinni ja sen jälkeen pystytasossa olevia apupuita apuna käyttäen seinään.




Seuraavana työnä pääsin asentamaan Kirsin kanssa saunan ovea. Asensimme ensin karmit paikoilleen käyttäen sopivan mittaisia puukapuloita karmin alla. Seuraavaksi asetimme oven vatupassin avulla suoraan, ruuvasimme ruuvit paikoilleen ja asensimme kiilat ruuvien yläpuolelle paikoilleen. Lasiovi kiinnittyi paikalleen nopeasti ja kivuttomasti. Olimme työhömme aiheestakin tyytyväisiä.



Jos saunan oven asennus sujui nopeasti, kylpyhuoneen lasioven asennuksessa ja listoituksessa kävimme läpi monta ongelmakohtaa. Ensiksi aukon reunoille oli jätetty laastista isoja kokkareita, joita jouduimme ensin poistamaan. Toiseksi laitoimme oven suoraan viallisella vatupassilla, joten iskuporakoneella tehdyt propun reiät eivät enää olleetkaan kohdillaan. Kolmanneksi, seinät olivat vinot. Vinoutta oli molemmin puolin ovea. Vieläpä niin, että toisella vasemmalla seinä oli kallellaan toiseen suuntaan kuin oikealla. Vaihdoimme vatupassin ja teimme uudet reiät. Karmi laitettiin suoraan ja vinous peitettiin listoittamalla. Teimme peitelistasta eri levyisiä suikaleita, joilla tasoitimme ensin pohjia mahdollisuuksien mukaan. Näiden suikaleiden päälle laitettiin lopulliset peitelistat ja lopputulos oli hyvä vinous huomioon ottaen. Suikaleet ja peitelistat kiinnitettiin paineilmanaulaimella.






Kylpyhuoneen oven listoittamisen jälkeen pääsimme Kirsin kanssa opettelemaan kattolistojen asentamista. Teimme opettajan ohjeen mukaan ensin kulmista pienet mallikappaleet, jotta kulmien sahaaminen oikein olisi helpompaa. Mallikappaleilla oli myös helppo tarkistaa kulmien suoruus. Jos mallikappale ei istunut listan päähän hyvin, muutimme hieman sahauskulmaa.

Kattolistoituksessa huomioitavia asioita oli mm.: tarkat mitat, kulman sahauksessa oli oltava tarkkana, oli huomioitava missä sähköjohdot kulkee, viimeinen naulaus oli tehtävä vasta kun seuraava lista oli paikoillaan (kulmaa saatiin vielä käsin väänneltyä kohdilleen) ja jatkoskohta oli tehtävä aina valosta poispäin. Listoitimme keittiön, olohuoneen ja kylpyhuoneen kattolistoja. Kylpyhuoneen kattolistat olivat helpot asentaa, kunhan piti valolistan sahatessa aina oikein päin. Kattolistat kiinnitettiin kattoon paineilmanaulaimella noin 40 - 50cm välein.

Pääsimme Kirsin kanssa asentamaan myös peitelevyjä kattopaneloinnin saumakohtiin sekä peitelistoja seinien ulkonurkkien reunoihin. Nämä peitelistat sahattiin 15 asteen kulmassa, niin ne saatiin istumaan nätimmin kuin suoralla listan päällä olisi saatu.

Keittiön kattolistoja
Olohuoneen kattolistoja
Kylpyhuoneen valolistoja
Katon ja ulkonurkkien peitelistat
Asensimme Kirsin kanssa keittiöön peitelevyjä kaapistojen sivuille. Peitelevyt ruuvattiin kaapiston sisäpuolelta ruuveilla kaappiin kiinni.

Yläkaapin peitelevy

Pääsin jatkamaan hyvin Kirsin kanssa aloitettua jalkalistan laittoa Sari H:n kanssa. Listoitimme eteisen, olohuoneen ja keittiön jalkalistoja. Jalkalistan asentamisessa piti olla tarkkana sähköjohtojen kanssa, mutta muuten tämä oli helppoa hommaa. Listat kiinnitettiin kipsilevyseiniin paineilmanaulaimella noin 40cm välein. Kiviseinään tehtiin 6mm reiät iskuporakoneella, laitettiin proput ja ruuveina käytettiin tähän tarkoitukseen erikseen tarkoitettuja Hobau ruuveja.

Kipsilevyseinään asennettua jalkalistaa
Kiviseinään asennettua jalkalistaa

Viimeisellä asennusviikolla pääsimme Kirsin kanssa opettajan avustamana asentamaan liukuovikiskoa lasiliukuovia varten. Kiskot kiinnitettiin kattoon ruuvaamalla ja lattiaan kaksipuoleisella teipillä. Ensin kiinnitettiin yläkisko, laitettiin yksi ovi paikoilleen ja sen avulla mitoitettiin lattiakiskon paikka. Helpompaa, kuin olisin kuvitellut. Tilatessa liukuovia täytyy tietää vain aukon koko, niin ovet mitoitetaan tehtaalla sen mukaan.


Tähän tilaan asennettiin peililiukuovet

Ovet paikoillaan

Sari H:n kanssa asensin opettajan tilaaman Elfa kokonaisuuden liukuovikaapiston sisään. Elfa järjestelmässä asennetaan ensin kiskot seinään ja kiskoihin on saatavana monen laisia eri tilanteisiin ja tarpeisiin muokattavia hyllyjä ja kannakkeita. Samanlaisia järjestelmiä on myös monella muulla toimittajalla.
Elfa järjestelmä
Viimeisinä päivinä pääsin itsenäisesti asentamaan keittiöön sokkelit. Sokkelimateriaali oli sahattu koululla korkeuden puolesta mittaan, joten minun tehtäväksi jäi pelkästään sokkelimateriaalin oikeaan mittaan sahaaminen, sokkelikiinnikkeiden kiinnittäminen ja paikoilleen laitto.

Ennen sokkelia
Sokkelit paikoillaan

Työmaalla oppi todella paljon uusia asioita. Uusia asioita tehtiin heti käytännössä ennen teorian opiskelua, opettajan antamilla kohdennetuilla ohjeilla. Näillä ohjeilla me pärjäsimme omasta mielestäni erittäin hyvin. Minusta paljastui aika moinen "millimetri Mervi", niin hyvässä kuin pahassakin. Työmaa jäi hieman keskeneräiseksi, joten joku ryhmä pääsee vielä työmaalle hommiin. Se, pääsemmekö me vielä, ei ole tiedossa. Sitä työmaalla tarvittua teoriapuolta käydään paremmin läpi tämän kevään aikana, kun meillä on vielä tulossa pidemmät jaksot tapetointia, laatoitusta, listoitusta ja laminaatin asennusta. Kivaa!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti