tiistai 3. toukokuuta 2016

SISUSTUSVERHOILU: AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

KULTTUURILÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Sisustusverhoilu

Opetussuunnitelma: Opiskelija perehtyy erilaisiin tekstiilimateriaaleihin ja oppii käyttämään erilaisia verhoilijan käsityövälineitä ja pienkoneita mm. teollisia ompelukoneita. Ommellaan esim. patalappuja, tyynyjä ja verhoja sekä muita kodin tekstiilejä. Harjoitellaan pehmustamista ja päällystystä verhoilumateriaalein erilaisiin tuotteisiin. Lasketaan materiaalimenekkejä ja opitaan kaavoittamaan. Opiskellaan verhoasennusta kiinnikkeineen.
 
Opettaja: Mika Remes

Tehtävä: AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ, verhojen valmistus ja asennus 4h

Verhon valmistus: Opiskelija valmistaa kappaverhon, jonka valmismitat ovat korkeus 60cm ja leveys 128cm. Ala- sekä sivukäännöksien mitoitus on 2 + 2cm. Yläosaan tulee valmistaa kanava, jonka kehän mitta on 8,5cm.

Muilta osin työn saa valmistaa vapaasti noudattaen huolellisia ja turvallisia työmenetelmiä.

Ompelutyön jälkeen opiskelija silittää ja huolittelee verhon.

Asennustyö: Opiskelija kiinnittää tangon kannakkeet kipsilevyseinään ikkunan yläpuolelle siten, että tangon alareuna on 6cm ikkunaa kuvastavan pahvireunan yläpuolella. Molemmat kannakkeet kiinnitetään kolmella ruuvilla, joista yksi (ylin) tarkoituksen mukaisin kipsilevykiinnikkeen kanssa. Kannakkeiden välinen etäisyys sivusuunnassa tulee olla sellainen, että valmistettu kappaverho asettuu 90cm pitkänä tankoon tarkoituksen mukaisesti.

Kirjallinen osuus: Opiskelija esittää laskelman kustannuksista työlleen seuraavien yksikköhintojen mukaisesti:

    • Oppilastyö 5€/h
    • Verhokangas 6,5€/jm
    • Verhotanko 2,75€/kpl
    • Kannakkeet 1,6€/kpl
    • Kiinnitystarvikkeet 1,85€/
    • Alv 24%


Minun työpiste ompelussa

Opettajan merkkaama kuvitteellinen ikkunan paikka
Verhotanko paikoillaan
Verhokappa paikoillaan

Tämän ammattiosaamisen näytön perusteella sekä tuntien aikana annetun näytön perusteella tästä kulttuurilähtöisen valmistamisen sisustusverhoilun osuudesta arvosanaksi tuli 3 (asteikolla 1-3). Erityismaininnat sain verhon tikin paikasta, tarkkuudesta ja verhon siististä ulkonäöstä. Onnistuin omasta mielestäni myös arvosanan mukaisesti. Kankaan kuviota en huomannut keskittää, mutta sitä ei edes vaadittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti