lauantai 14. toukokuuta 2016

SISUSTUSVERHOILU: SERMISEINÄ PENKKISALIN TIETOKONEILLE


KULTTUURILÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Sisustusverhoilu

Opetussuunnitelma: Opiskelija perehtyy erilaisiin tekstiilimateriaaleihin ja oppii käyttämään erilaisia verhoilijan käsityövälineitä ja pienkoneita mm. teollisia ompelukoneita. Ommellaan esim. patalappuja, tyynyjä ja verhoja sekä muita kodin tekstiilejä. Harjoitellaan pehmustamista ja päällystystä verhoilumateriaalein erilaisiin tuotteisiin. Lasketaan materiaalimenekkejä ja opitaan kaavoittamaan. Opiskellaan verhoasennusta kiinnikkeineen.
 
Opettaja: Mika Remes

Tehtävä: SERMISEINÄ PENKKISALIN TIETOKONEILLE

Toteutimme sisustusverhoilun ompelun osuudella ison projektin. Projekti aloitettiin suunnittelukilpailulla, jossa pareittain suunniteltiin siirrettävä seinäratkaisu penkkisalin tietokoneiden suojaksi. Seinäkkeessä piti olla verhoilua ja vähintään 1 ommeltu näkyvä sauma. Parinani oli Kirsi ja me suunnittelimme kaarevan seinäkkeen, jota aseteltaisiin laineen muotoon ja joita pystyisi tarpeen tullen siirtämään.

Minun ja Kirsin kaareva seinäke

Suunnitelmat esiteltiin luokalle. Esityksien jälkeen kävimme antamassa plussat ja miinukset jokaiselle ehdotukselle. Kirsin ja minun kaareva seinäke sai plussaa ideasta, erilaisuudesta, taiteellisuudesta, se ei kerää pölyä ja jalkaosaa kehuttiin. Miinuksia muodosta sekä mietittiin pysyykö pystyssä ja onko liian haasteellinen toteuttaa. Lopuksi äänestimme parhaan vaihtoehdon porukalla. Parhaimmaksi ehdotukseksi äänestimme liukukiskolla liikkuvan sermirakenteen.

Valmistusprojekti kesti useamman viikon ja sisälsi kaiken tarvittavan tarkoista suunnitelmista tavaran tilaamiseen, puutavaran hankinnasta puutavaran mittaan tekemiseen ja sahaamiseen sekä rungon rakentamisen kiskon kiinnityksineen.

Tarkoituksena oli valmistaa 2m korkeita sermejä, joissa olisi kaikissa koivulistat ympärillä. 80cm sermejä suunniteltiin 4kpl ja 110cm 4kpl. Yksi porukka suunnitteli sermien ulkonäön, yksi värityksen, yksi kiskorakenteen ja runkorakenteen. Ryhmien tehtävä oli laskea myös tarvittavat materiaalit, joista tehtiin yksi hankinlista. Jokaiselle ryhmälle jaettiin listasta oma osuus, joka sitten hankittiin itsenäisesti.

Sermien vaneriosat: sahattiin mittaan. Yksi maalattiin liitutaulumaalilla, yhteen tehtiin muistitaulu haltex levystä (haltex listoitettiin) ja 4 päällystettiin vaahtomuovilla sekä verhoiltiin.

Sermien koivulistat: särmättiin suikaleet koivulankusta särmäten, oiko- ja tasohöylättiin 22 x 45mm mittaan, uritettiin, tehtiin kahdenlaisia liitoksia ja porattiin liitostappeja. Koivulistat lakattiin vesiohenteisella lakalla.

Koivulistan suunnitelmat

Sermien yläosaan kiinnitettiin kaksi liukukiskon kiinnikettä.

Sermin runko: koivulankusta särmäämällä, oiko- ja tasohöyläämällä valmistettiin 95 x 95 tolppa, kaksi 45 x 90mm tolpaa sekä 45 x 150mm leveää päällyslautaa. Runkotavara maalattiin valkoiseksi. 45 x 90mm runkotolpat kiinnitettiin seinään ja lattiaan kulmaraudoilla sekä 95 x 95mm tolppa lattiaan tolppakengällä. 150mm leveät laudat  ruuvattiin tolppien päälle ja lautojen alapuolelle kiinnitettiin sermien liukukiskot. 150mm leveiden päälyslautojen sivuille kiinnitettiin koristelistaa molemmin puolin. Sermit pujotettiin paikoilleen ja kiinnitimme liukukiskon stopparit.

Runkosuunnitelma

Projekti kesti viikkoja. Kukaan ei oikein halunnut ottaa ohjia käsiinsä, joten välillä kesti aikansa ennen kuin pääsimme taas jatkamaan. Minulle se oli hieman hankalaa, sillä olen tottunut tekemään enkä tuumaamaan. Onneksi kävimme tunnin aluksi aina läpi, mitä oli kesken ja kuka jatkaisi mitäkin. Sain osallistua melkein joka projektin vaiheeseen, joten tämäkin projekti oli erittäin opettavainen.

Kuka tekee mitäkin suunnitelma eräältä päivältä. Me = minä.

Olimme projektin alussa luvanneet opettajallemme Mikalle, että tämä sermiprojekti olisi valmiina 15.3.2016. Leikittelimme ajatuksella, että sitten tarjoillaan täytekakkua. Mika piikitteli meitä pariin otteeseen täytekakusta ja me piikittelimme takaisin, että sinä tuot sitten ne kuohuvat. Kun huomasimme edellisenä päivänä, että meillä oli oikeasti mahdollisuus saada projekti juuri oikeana päivänä valmiiksi, päätimme myös hommata täytekakun. 15.3.2016 ilmoitimme Mikalle projektin valmistumisesta ja kutsuimme hänet juhlavin puhein täytekakulle. Mika oli selvästi yllättynyt kakusta. Sitä kuohuvaa ei tietenkään löytynyt...

Valmis sermiseinä

Valmis sermiseinä

Valmis sermiseinä

Liitos


Avajaiskakku, vain kuohuva puuttuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti